Dr. Maria-Camelia Ene, istoric și muzeograf MMB: „Nu poți să fii boem la nesfârșit, este firesc să atragi atenția atunci când munca ta este desconsiderată” | PODCAST
17 Mai 2024, 21:10
„Reprezentăm un domeniu neglijat de clasa politică. Pentru că noi suntem niște oameni discreți, care nu au ieșit în stradă până acum să-și ceară drepturile, suntem pur și simplu o categorie uitată, desuetă. Asta este ștampila care ne este pusă de guvernanții care uită de noi. Sau care poate nici nu au luat prea mult contact cu muzeele în timpul vieții lor. Vorbim însă de o categorie foarte importantă, pentru că noi lucrăm cu patrimoniul național, cu tezaurul țării. Noi suntem oamenii care clasăm aceste obiecte, suntem oamenii care cercetează și hotărăsc ce obiecte intră în categoria Tezaur sau în categoria Fond. Suntem acei oameni care lucrează realmente pentru Tezaurul României. Chiar dacă există acest concept de globalizare care pur și simplu ne face să uităm de tradiții, nu se poate să desființăm totuși muzeele. Pentru Cultură s-a acordat o cifră foarte mică din PIB, iar noi, angajații muzeelor, suntem cei mai defavorizați. Nu poți să fii boem la nesfârșit. Este firesc să atragi atenția atunci când munca ta este desconsiderată”, a spus dr. Maria-Camelia Ene în interviul acordat Dariei Ghiu în emisiunea Orașul Vorbește.
Dr. Maria-Camelia Ene este istoric și critic de artă, profesor asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Istorie antică, Arheologie și Istoria artei, titular al cursului ”Istoria Costumului în secolele XIX-XX”. Domnia sa ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce înseamnă să fii muzeograf, ce face un muzeograf, cum lucrează cu artefactele, ce înseamnă să lucrezi într-un muzeu.
„Este o activitate permanentă. Nu stă nimeni. Suntem discreți, este adevărat, pentru că activitatea noastră presupune să stăm foarte mult în biblioteci. La noi, cercetarea nu se oprește niciodată. Până în secunda în care plecăm din lumea aceasta, citim și ne documentăm. Nu poți să faci asemenea activități dacă nu ai cercetarea la bază. Nu te poți opri niciodată. Iar activitatea noastră este extrem de complexă, de la studiu până la a pune în practică, până la a ști să creezi niște proiecte. Avem nu numai proiecte de expunere, valorificăm patrimoniul și prin proiecte editoriale, avem foarte multe cărți, foarte multe reviste de specialitate în care cercetările colegilor noștri sunt actualizate și oferă publicului larg o sursă de cunoaștere.”
Angajații din muzee protestează sâmbătă, 18 mai, cerând, printre altele, salarii mai mari. Multe dintre muzee rămân astfel închise în Noaptea Muzeelor.