„Dacă ești obsedat de fericire, ai toate șansele să o ratezi”, Lector univ. dr. Daniel Nica
01 Mai 2024, 13:34
Dar cum ar trebui să gândim FERICIREA? Ca o stare pur subiectivă, ca îndeplinire a tuturor dorințelor sau ca desăvârșire a înzestrărilor noastre fundamentale? Este FERICIREA extaz sau împlinire de sine; drog escapist sau curaj de a fi tu însuți? Constă în mari succese publice ori în seninătate în fața eventualelor eșecuri ? Este FERICIREA independența totală a înțeleptului antic sau povestea unei iubiri împlinite? Care e locul suferinței în căutarea unei vieți cu adevărat fericite? Nu cumva FERICIREA e o iluzie?
Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care va răspunde CRISTIAN IFTODE, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, în prelegerea „NOUA DEZORDINE A FERICIRII”, miercuri, 8 mai, în cadrul Conferințelor Operei Naționale București – SCENA GÂNDIRII.
Evenimentul este moderat, ca de obicei, de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București. Invitat în emisiunea Orașul Vorbește, Daniel Nica a dialogat cu Daria Ghiu despre fericire, dar și despre muncă sau lucru și credință.
„SCENA GÂNDIRII aduce pe scenă - locul public prin excelență - idei care merită ascultate și merită urmărite și oameni care au întrebări, care au răspunsuri, a căror activitate, a căror muncă este gândirea. A fost un an întreg de conferințe pe subiecte extrem de diverse, unele de actualitate, altele eterne, atemporale, cu invitați din cei mai diverși: cum ar fi profesorul și academicianul Mircea Dumitru; Horia-Roman Patapievici cu o conferință despre Eminescu și Paradisul; regizorul Alexandru Dabija vorbind despre posibilitatea ca roboții să facă teatru; Valentina Dediu și Dan Dediu vorbind despre aventura prefacerii teatrului în operă (cum ajunge, de exemplu, Othello ca din piesa lui Shakespeare să devină opera lui Verdi?); academicianul Ioan-Aurel Pop discutând despre semnificația Zilei Naționale, abordând echilibrat între excesul autodenigrării și excesul autoexaltării românești; Radu Paraschivescu discutând despre limba română, iar acum, pe 8 mai, o să îl am pe Cristian Iftode, filosoful vieții bune, care a scris, pe lângă mai multe studii și articole, două cărți foarte importante în filosofia românească "Filosofia ca mod de viață" și "Viața bună" (Editura Trei). E un pretext excelent ca să discutăm tocmai despre acest mod de viață pe care îl căutăm cu toții, la care râvnim cu toții, FERICIREA. Dacă este un mod de viață, dacă este doar o stare, dacă este doar un episod extrem de subiectiv, îngropat adânc în sufletul nostru, o să vedem la conferința de pe 8 mai. Cert este că se anunță și o prelegere incitantă și, cred eu, și un dialog, am foarte multe întrebări pentru invitatul meu.”