Cultura la farfurie: Viitorul nu arată foarte bine din punct de vedere alimentar
23 Octombrie 2024, 14:32
Orașul vorbește cu Adriana Sohodoleanu despre importanța Zilei Mondiale a Alimentației și a Pâinii, precum și despre provocările din domeniul alimentar. Deși mâncăm zilnic, rareori ne gândim la proveniența și sustenabilitatea hranei. Aceste zile dedicate ne oferă ocazia să reflectăm asupra impactului pe termen lung al modului nostru de a produce și consuma alimente.
„Se pare că viitorul nu arată foarte bine din punct de vedere alimentar. Vom fi în curând 10 miliarde, moment la care se pare că pământul nu ne va mai putea hrăni pe toți, așa cum a făcut-o în mod normal, până acum.(…) Agricultura intensivă și industrializarea, producția în masă a hranei, nu reușesc întotdeauna să bifeze ceea ce este important și pe termen lung, doar potolesc gălăgia din stomac. Rezolvă o problemă pe termen scurt și este bine să existe măcar o dată pe an o astfel de zi, în care se vorbește foarte mult despre mâncare și în care, de obicei, se lansează sau se relansează campanii de informare și educare privind alimentația sănătoasă.”
Adriana Sohodoleanu atrage atenția și asupra importanței brutăriilor artizanale, dar și asupra provocărilor pe care le întâmpină acestea în fața pâinii industriale. Deși pâinea artizanală câștigă popularitate, pâinea industrială domină rafturile magazinelor, iar produsele de panificație „artizanale” din supermarketuri ridică întrebări legate de calitatea reală și autenticitatea acestora.
„Artizanal astăzi nu înseamnă neapărat pâine frământată manual, atunci când ai deja o clientelă destul de mare. Și atunci întrebarea este câte pâini poți să faci ca să te consideri artizanal, câteva sute, câteva mii?”
Adriana Sohodoleanu subliniază importanța pâinii cu maia, care, deși necesită un timp mai lung de dospire, este mai nutritivă și ușor de digerat, evidențiind totodată popularitatea pâinii făcute în casă, și îndeamnă ascultătorii să încerce acest proces, subliniind satisfacția personală și controlul asupra ingredientelor folosite, și aduce în discuție rețete străvechi, precum o pâine medievală cu bere, care continuă să fie apreciate pentru calitățile lor deosebite.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.