Cultura la farfurie. Societăți gastronomice mai mult sau mai puțin secrete | PODCAST
18 Martie 2024, 18:04
„În New York, prin anii 1880, o societate gastronomică își propunea să provoace o superstiție care spunea că dacă 13 oameni iau masa împreună, unul din ei va muri până la finalul anului. Această credință este asociată cu Cina cea de Taină, iar frica de cifra 13 este atât de veche și de puternică, încât are și un nume: Triskaidekafobia. Așadar 13 invitați, 13 feluri de mâncare, de cele mai multe ori se adunau în ziua de 13 a lunii. Și au avut ceva succes pentru că, deși era excentric pentru momentul respectiv, au avut cel puțin 5 președinți americani ca membri onorifici. Printre ei și Roosevelt.”
De aici începe discuția cu Adriana Sohodoleanu, doctor în Sociologia practicilor alimentare, despre cluburile și societățile gastronomice mai mult sau mai puțin secrete.
Adriana Sohodoleanu este invitata Dariei Ghiu în fiecare miercuri, în emisiunea Orașul Vorbește.