Cultura la farfurie: Mode și tendințe efemere
16 Octombrie 2024, 16:39
În rubrica de astăzi Cultura la farfurie, „Orașul vorbește” cu Adriana Sohodoleanu despre moda culinară și tendințele efemere, în special despre ciocolata Dubai care a devenit virală în spațiul online. Adriana explică faptul că acest fenomen reflectă spiritul timpului, cunoscut ca zeitgeist, și reprezintă o combinație de culturi și gusturi, un proces de hibridizare culturală.
„Până acum au mai fost tot felul de mode, ouăle Benedict, foița de aur, trufe pe absolut orice, lucruri de genul acesta. La noi a prins foarte bine New York Rose, care practic este un hibrid al croissantului, un croissant făcut sub formă, de cele mai multe ori, rotundă și umplut cu cremă, glazurat cu ceva icing de ciocolată și declinat în tot felul de arome. Cred că există o mare apetență în România pentru mode culinare. În engleză există acest termen de food fad, pe care sociologic vorbind unii îl încadrează chiar la comportamentele ușor deviante social.”
„Pe mine nu m-a impresionat ciocolata Dubai. În general, e foarte important cum este făcută. Nu spun că era făcută rău, spun doar că aici, în cazul acestei ciocolate, există o proporție și cam la orice lucru în cofetărie echilibrul, proporția, armonia sunt absolut esențiale. Trebuie să ai suficient de multă umplutură, dar nu prea multă pentru că nu vei mai simți ciocolata. După cum, dacă ai prea multă crustă de ciocolată, practic, nu vei simți fisticul.”
Alte tendințe culinare amintite de Adriana Sohodoleanu în discuția cu Daria Ghiu sunt cele de tip „hibrid”, adesea denumite produse alimentare „Frankenstein”, care combină elemente din preparate tradiționale pentru a crea ceva cu totul nou și surprinzător. Astfel de exemple sunt cronatul - o combinație între croissantul franțuzesc și gogoșile americane,krafinul - un amestec între croissant și muffin (brioșă) sau crookie - o fuziune între croissant și cookie (păjitură).
Hibridizarea culturală din domeniul gastronomiei reflectă dorința de inovație și nou, însă Adriana Sohodoleanu subliniază faptul că echilibrul și simplitatea rămân esențiale în bucătărie.
Orașul vorbește este o emisiune realizată de Daria Ghiu și produsă de Gabriela Mitan Dulgheru, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.