Cultura la farfurie - Meniurile ca sursă de cunoaștere a unei epoci | PODCAST
30 Mai 2024, 16:57
Adriana Sohodoleanu, gastronom și doctor în sociologie, se află zilele acestea la Dublin, la un Simpozion internațional de gastronomie, unde va susține o conferință cu tema “Meniurile, ca sursă de cunoaştere a unei epoci”.
Cercetările sale au început cu meniurile românești din secolele XIX și XX, dar s-au extins la nivel global, găsind exemple interesante în Australia, unde un meniu din 1899 și altul mai recent transmit mesaje politice și sociale.
“Inițial, cercetarea mea s-a concentrat pe meniurile din România, de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, după care am ajuns și în Australia unde am găsit două meniuri, unul într-un ziar numit Muncitorul - o poezie în care se vorbea despre meniurile banchetelor Guvernatorului englez al epocii. Oamenii nu erau deloc mulțumiți, iar la final acest poem se încheia așa: “Și acum așteptăm nota de plată pe care noi, poporul, o vom plăti.” Un altul, mult mai recent, din Australia, dar care este însă mult mai trist pentru că este un mesaj puternic sexist la adresa Prim-ministrului, o doamnă la acea epocă.”
Simpozionul internațional de gastronomie din Dublin are ca temă Gastronomia și amintirile (urme, traume și tradiții). Printre meniurile interesante găsite de Adriana Sohodolanu la Dublin, se află un meniu simbolic servit de președintele Mao Zedong, președintelui Hrușciov și echipei sale:
“Unul din preparate este foarte cunoscut în regiunea Canton. Se cheamă Lupta dragonului cu tigrul și în farfurie au primit carne de șarpe și de pisică. Se spune că două membre ale delegației ruse au izbucnit în lacrimi.”
Spre finalul interviului invitata face referire și la câteva asemănări ale celor două culturi - română și irlandeză:
“Sunt multe paralele între Irlanda și România, ceea ce nu știam și mă bucură pentru că putem învăța unii de la alții.”
Mai multe despre conferință, meniuri simbolice și importanța întâlnirilor academice pentru schimbul de idei și crearea de conexiuni între cercetători din diferite culturi, aflați în interviul acordat de Adriana Sohodoleanu Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.