Cultura la farfurie. „Mâncarea îmi aduce toată lumea într-o farfurie”, gastronomul Adriana Sohodoleanu
13 Iunie 2024, 11:35
Adriana Sohodoleanu ne propune să explorăm mental câteva dintre destinațiile de vacanță preferate de români și să discutăm despre gastronomia locală.
Experiențele culinare sunt echivalente cu o vacanță, chiar și atunci când suntem acasă. Mâncarea reprezintă o călătorie culturală și istorică, oferind o înțelegere mai profundă a locurilor și a oamenilor.
Adriana Sohodoleanu: „Momentul în care mănânci ceva este ca o călătorie. Pentru mine plăcerea nu este completă dacă nu știu și povestea acelui lucru, istoria lui și cum este țesut în viața culturii de care aparține. Prin urmare, e o călătorie, pentru că asta este o vacanță pentru mine, o călătorie în care aflu lucruri necunoscute despre oameni. Mâncarea îmi aduce toată lumea într-o farfurie.”
Curiozitatea și deschiderea față de noi experiențe culinare este foarte importantă, chiar și în vacanțe, când oamenii tind să caute siguranța mâncărurilor familiare. Explorarea localurilor frecventate de localnicii din Grecia, de exemplu, poate aduce cu sine o experiență culinară autentică.
Adriana Sohodoleanu: „Dacă ar fi să-mi permit să dau un sfat, acela ar fi să părăsim restaurantele de pe plajă și să încercăm să urcăm pe deal, spre munte, pentru că am descoperi restaurante în care merg majoritar localnici și în care mâncărurile locale sunt diferite de la o insulă la alta și bogăția de gust este fantastică.”
Recenziile online pot fi un punct de plecare, dar nu ar trebui să fie singura sursă de informare, deoarece pot fi influențate de diverse circumstanțe.
Adriana Sohodoleanu: „O variantă de a descoperi și a experimenta mâncarea locală o reprezintă tururile culinare.”
Mai multe despre modul în care mâncarea poate servi ca portal cultural și sursă de plăcere aflați din interviul realizat de Daria Ghiu cu Adriana Sohodoleanu.