Cultura la farfurie. Mâncarea ca medicament
14 Noiembrie 2024, 00:35
Orașul vorbește cu Adriana Sohodoleanu despre mâncare ca medicament, aducând în prim-plan utilizările tradiționale și beneficiile terapeutice ale alimentelor. Adriana povestește despre remediile vechi din copilărie și leacurile naturale transmise din generație în generație, începând cu siropul de brad pentru răceală și cataplasmele cu ceapă, și amintește cum mâncarea era folosită pentru a trata afecțiuni specifice.
„Pâinea se folosea foarte mult în cataplasme în Evul Mediu. Și uneori chiar și pâinea mucegăită apărea în rețete. Dacă aplici pâine înmuiată în apă sau lapte călduț și lași o vreme, poți să scoți un ciob de sticlă, un ghimpe sau să cureți un abces.”
Deși nu toate aceste tratamente au fost validate științific, multe au supraviețuit datorită eficienței lor empirice. De exemplu, ridichea neagră, folosită pentru tuse, este un remediu popular pe care Adriana continuă să-l folosească.
„Bulbul de ceapă fiert era bun pentru întărirea plămânilor. Dar undeva în zona Bacăului, ceapa prăjită cu săpun era pusă pe gât împotriva gâlcilor. În Suceava, hreanul, făcut pastă cu făină de grâu și apă caldă, era bun contra durerilor de gât, însă dacă era amestecat cu mălai și cu ou, piper și tămâie, era bun contra junghiului.”
Mâncarea nu hrănește doar corpul, ci și spiritul, însă Adriana Sohodoleanu subliniază importanța măsurii și a cunoașterii în utilizarea plantelor, deoarece unele pot fi toxice, cum este cazul mătrăgunei, de exemplu.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.