Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Cisnădioara: Călătorie în inima Transilvaniei, printre comori istorice și tradiții autentice
15 Octombrie 2024, 16:02
Alături de Silvia Teodorescu, partenerul nostru de călătorie, și Cristian Cismaru de la Asociația My Transilvania, vă invităm să descoperiți comorile Cisnădioarei.
Vom explora locuri deosebite, începând cu Piața Gozelinus, piața centrală din Cisnădioara, numită după un magistrat valon, Cetatea din Cisnădioara, o impunătoare fortăreață medievală cu o bazilică romanică din secolele XII-XIII sau oficiul poștal din Cisnădioara, un loc tradițional unde se coace hencleș și se produc cahle din teracotă.
„Intrând în curtea poștei, descoperim nu doar sediul oficiului postal, ci și o familie care duce mai departe tradiția săsească din zonă, fix în sediu poștei au și cuptorul unde se coace hencleșul, iar în spatele curții au un atelier foarte frumos de cahle tradiționale din care se fac sobele de teracotă.”
Un alt punct de interes este Biserica Sfântul Mihail, o biserică fortificată romanică, construită în jurul anului 1180, care adăpostește legende locale și avea un rol defensiv. Valea Sadului, o zonă naturală pitorească, ne va introduce în viața pastorală și tradițiile legate de transhumanță, iar cătunele sale păstrează farmecul satelor tradiționale.
„Râul Sadului are patru cătune, fiecare poartă numele familiilor care au trecut la un momentdat munții dinspre Rășinari și au vrut să se așeze într-o zonă mai puțin populată, acolo unde să aibă destul spațiu pentru a crește oile.”
Vom parcurge și trasee tematice precum „potecul fânului”, „poteca brânzei” și „poteca colibelor”, care ne vor arăta viața rurală și resursele naturale locale. De asemenea, vom descoperi colibele și șurile tradiționale, construcții autentice folosite pentru depozitarea fânului și ca parte din turismul rural. În zona montană din jurul Râului Sadului, traseele urcă până la altitudini de 1700-2200 metri, unde se practică transhumanța și se produce brânza de burduf.
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, vom prezenta săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!