Care sunt trăsăturile fundamentale ale unei familii fericite?
16 Mai 2024, 11:48
Pornind de la familia - unitatea economică din comunism al cărei scop era supraviețuirea și bunăstarea, unde fericirea era asociată cu stabilitatea, conformitatea și normele comunitare, cu rolurile foarte bine definite, și ajungând la familiile structurate diferit astăzi – monoparentale, recompuse, homoparentale, unde fericirea este legată de calitatea relațiilor și de satisfacția emoțională a tuturor membrilor, Daria Ghiu și psihoterapeuta Yolanda Crețescu vorbesc despre familii fericite.
„Pentru ca o familie să poată trăi în această emoție care se cheamă fericirea, este esențial să existe armonie și stabilitate, așa cum o înțeleg toți membrii familiei. Pentru asta nu înțelegem o lume ideală, în care nu există conflicte, ci găsim o comunicare deschisă și un respect reciproc pentru opinia fiecărei părți din această familie. Pentru că stabilitatea familială nu înseamnă absența provocărilor, ci o capacitate de a răspunde într-un mod susținător, într-un mod securizant pentru fiecare dintre noi. Asta ne duce la un alt criteriu pe care ar fi important să îl căutăm când vorbim de familii fericite: sprijinul emoțional constant”, spune psihoterapeuta Yolanda Crețescu în debutul dialogului despre familii fericite inițiat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul Vorbește.
Yolanda Crețescu va vorbi astăzi, 16 mai, la lansarea cărții „Familii fericite. Ghidul sănătății mintale a copilului tău”, alături de autoarea Dr. Beth Mosley și medicul psihiatru Vlad Stroescu.