Bolnița, spațiul monahal în care bolnavii și bătrânii erau îngrijiți
13 Februarie 2024, 11:18
Maria-Luiza Zamora este istoric de artă și activează în domeniul cultural de peste 20 de ani acoperind o varietate de subdomenii precum artă medievală și contemporană, arheologie, arhitectură, patrimoniu cultural, educație prin cultură și știință. A scris și editat șase albume despre patrimoniu, a coordonat evenimente culturale naționale. Cel mai recent, „Bolnițe. Arhitectură, iconografie, istorie”, apărut la editura ACS, în colecția Monografii, cercetează 17 bolnițe, toate parte cândva din ansambluri de chilii pentru cei bolnavi sau bătrâni – în Oltenia sau Moldova.
Ce sunt bolnițele? „N-aș spune că reprezintă neapărat un program de arhitectură, pentru că sunt prea puține rămase ca să putem avea pretenția unui program după definiția scolastică, însă ele sunt o formă de a scoate pe cei bolnavi puțin din ritmul obișnuit al unei mănăstiri – ritm normat de slujbele și de activitățile legate de ritual. Bolnițele sunt un mod de a-i proteja pe cei bolnavi. Tot acolo se retrăgeau și cei bătrâni. Pe lângă chiliile care au fost construite pentru ei, a mai apărut o capelă, un paraclis, o biserică mai mică. Și pentru că tot exista aceasă proximitatea a bolii, a apărut și cimitirul.”
Daria Ghiu a dialogat cu Maria-Luiza Zamora în emisiunea Orașul Vorbește.
Lansare cății “Bolnițe. Arhitectură, iconografie, istorie” este programată joi, 15 februarie, de la ora 18 la Seneca Anticafe.