Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Simpozionul de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu” - Ediția XXXI- a
Invitați, dr. Brândușa Costache, șefa serviciului arhivă, bibliotecă și diseminare publicații al BNR și Dorin Matei, redactorul șef al revistei Magazin Istoric.
16 Mai 2023, 07:00
Realizator, Dan Manolache
Încă de la prima sa ediție desfășurată în anul 1993, Simpozionul de istorie și civilizație bancară „Cristian Popișteanu” organizat de Banca Națională a României și Fundația Culturală „Magazin Istoric”, a devenit un adevărat eveniment deopotrivă prin interesantele teme abordate în fiecare an cât și prin premierea celor mai valoroase lucrări de istoriografie. Iată doar câteva dintre temele abordate de-a lungul anilor de prestigioși cercetători: Mecenatul bancar și dezvoltarea artelor și culturii; În slujba sistemului bancar. Oameni și fapte; Banca Națională a României în Primul Război Mondial; Aurul în istoria băncilor centrale; Tezaurul BNR evacuat la Moscova.
Tema simpozionului desfășurat de curând în somptuoasa sală „Mitiță Constantinescu”, a avut ca temă „Patrimoniul cultural al Băncii Naționale a României”.
Pe parcursul celor două zile de desfășurare au fost prezentate comunicări extrem de valoroase. De pildă, domnul acad. Mugur Isărescu, guvernator BNR a vorbit despre patrimoniul arhitectural al BNR iar acad. Ioan- Aurel Pop, președintele Academiei Române a evocat importanța patrimoniului european al României. Vom cita tema abordată de dl. prof. univ. dr. Nicolae Noica, directorul general al Bibliotecii Academiei Române, membru de onoare al AR care a prezentat un scurt istoric al Palatelor BNR și pe aceea susținută de prof. univ. dr. Sorin Vasilescu care a comferențiat despre bijuteria arhitecturală de la Roma care este Accademia di România.
Vom vorbi desigur pe parcursul emisiunii despre impresionantul patrimoniu arhitectonic deținut de BNR sau construit cu susținerea financiară a băncii. Vom vorbi desigur și despre lucrările de istorie premiate ca și despre prestigioșii lor autori.
Va fi așadar o emisiune în care vom evoca istoria uneia dintre cele mai importante instituții ale României dar și trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat al românilor așa cum a fost prezentat în lucrări reprezentative apărute pe parcursul anului 2022.