Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: „Petre Antonescu. Arhitectura monumentală - de la neo-românesc la raționalism”
Marți, 10 octombrie 2023, la Radio România Cultural (21:10 - 22:00), Invitat: prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu. Realizator: Dan Manolache.
10 Octombrie 2023, 08:00
„Petre Antonescu (1873 - 1965). Arhitectura monumentală - de la neo-românesc la raționalism”, aceasta a fost tema unui interesant simpozion organizat de curând de Banca Națională a României. Acest eveniment este un bun prilej pentru ca în emisiunea din această seară să facem o incursiune în istoria arhitecturii din România, evocându-l pe unul dintre cei mai străluciți reprezentanți.
Arhitect de renume, profesor, implicat în conducerea breslei arhitecților, „se poate spune că pentru arhitectura modernă românească, Petre Antonescu este un punct capital”, spune prof. univ. dr. Sorin Vasilescu, invitatul emisiunii noastre.
El rămâne nu doar în memoria istorică a arhitecturii, ci este prezent alături de noi prin clădirile monumentale care, înfruntând timpul, ne bucură și astăzi privirea. Este suficient să enumerăm printre creațiile sale remarcabile: Arcul de Triumf, palatele Primăriei Capitalei, Crețulescu, al Băncii Marmorosch Blank sau al Facultății de Drept, dacă ne oprim la câteva dintre clădirile bucureștene ce îi poartă semnătura. De asemenea, le putem numi și pe câteva dintre cele, nu mai puțin reprezentative pentru talentul său, care împodobesc alte importante orașe ale României, cum sunt de pildă Cazinoul și hotelul Palace din Sinaia, Cazinoul din Constanța, Palatele de Justiție din Buzău și Brăila, minunata vilă de la Florica, reședința „dinastiei de la Argeș”, cum numea Nicolae Iorga familia Brătienilor. De altfel și clădirea Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București este tot o creație a lui Petre Antonescu. Să mai adăugăm și sediul Școlii Române de la Roma, o clădire cu o poveste specială pe care o veți afla ascultând emisiunea noastră.
Așadar, vom vorbi despre personalitatea lui Petre Antonescu, despre clădirile reprezentative pe care le putem admira și astăzi, între care multe comandate de Banca Națională a României, despre calitățile sale de promotor al curentului național în arhitectură, dar și despre remarcabila sa capacitate de a se adapta diverselor stiluri.
Vom încerca, în același timp, să situăm creațiile din acea vreme ale școlii românești de arhitectură în contextul unei epoci extrem inovative în domeniul exprimării arhitectonice. Nu în ultimul rând, vom vorbi despre cariera de excepție a invitatului nostru, arhitect de renume și prețuit profesor.