Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Despre reviste, cărți, lectură și cititori, în lumea noastră - Invitat - Dorin Matei, redactorul șef al revistei Magazin Istoric
Realizator - Dan Manolache
09 Ianuarie 2024, 08:00
La Mulți Ani, distinși ascultători ai emisiunii Pagini de Istorie! După cum poate mai vechii noștri prieteni s-au obișnuit, vom incepe și în acest an seria de întâlniri săptămânale cu istoria omagiind o revistă mereu tânără, Magazinul Istoric. O facem deopotrivă pentru fereastra luminoasă pe care a deschis-o către trecut în 1967, dar și pentru că fiecare număr seduce prin conținut, eleganța prezentării subiectelor, diversitatea lor și enumerarea calităților ar putea continua. Este o formă de respect pentru cei care aleg să citească formatul clasic sau electronic al acestei publicații de excepție. Iată doar, spre ilustrare, câteva titluri de articole pe care le găsiți în numărul din această lună: „Eminescu, neînțelesul. - Ion Slavici; Tezaurul BNR, evacuat la Moscova. - Cristian Păunescu; Când modernizarea venea de la Răsărit, Contele Pavel Kiseleff. – Ion Bistreanu; Pe vremuri oamenii trimiteau scrisori. – Georgeta Filitti; În București acum 50 de ani; Prăjitură cu paternitatea disputată, Pavlova; Mașină fără șofer în 1925”.
Vom discuta, desigur, despre conținutul articolelor apărute în anul de care abia ne-am despărțit, dar vom extinde tema abordând un subiect extrem de actual și anume acela al statutului cărții și al lecturii în lumea în care trăim. Este piața de carte în...recesiune? Cât de importantă mai este lectura? Ce citim și ce se citește? Este preferat încă formatul clasic sau a început să fie concurat semnificativ de cel electronic? Care este rolul școlii în deschiderea gustului spre lectură? Dar al familiei? De unde ne luăm informația și cum o procesăm? Suntem siguri că și dumneavoastră vă poneți aceste întrebări și multe altele. S-a schimbat oare într-atât lumea încât putem renunța, chiar și parțial la o îndeletnicire intelectuală atât de veche?
Iată ce gândeau despre cărți doi gânditori ai lumii vechi: „Dacă ai o grădină și o bibliotecă înseamnă că ai tot ce îți trebuie. – Cicero. Iar Confucius scria: „Oricât de ocupat ai fi trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței. ” Mai aproape de vremea noastră Mark Twain considera că „ Acela care nu citeşte nu are niciun avantaj asupra celui care nu ştie să citească ”, iar din Jorge Luis Borges am ales o mărturisire edificatoare: „ Întotdeauna mi-am închipuit că Paradisul e un fel de bibliotecă.”
Fiți așadar alături de noi în această primă emisiunea a anului pentru a medita asupra condiției cărții în lumea de astăzi.
Imaginile postate ne-au fost puse cu amabilitate la dispoziție de redacția revistei Magazin Istoric.