Idei în nocturnă - Pagini de Istorie, 3 octombrie 2023 - „Războiul și orașul: efectele conflictelor armate asupra spațiilor și populațiilor urbane”
La Radio România Cultural (21.10 - 22), Invitat, prof. univ. dr. Dumitru Preda. Realizator, Dan Manolache.
03 Octombrie 2023, 06:18
„Războiul și orașul: efectele conflictelor armate asupra spațiilor și populațiilor urbane”, aceasta a fost tema celui de al 48-lea Congres al Comisiei Internaţionale de Istorie Militară Comparată, organizat la Istanbul (National Defence University-Milli Savunma Üniversitesi) prin Comisia Turcă de Istorie Militară. Au participat peste 140 de istorici, reprezentând 24 de țări. Desigur România a fost reprezentată de prestigioși specialiști în istorie militară de la Arhivele Militare, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară. Între ei, domnul prof. univ. dr. Dumitru Preda, invitatul emisiunii din această seară, membru (ales din 1990) al Comitetului de Bibliografie al CIHMC (A fost cea de-a 32-a prezență la prestigioasa reuniune științifică).
Evocarea evenimentului ne va prilejui o discuție despre interesanta temă a reuniunii. Cu atât mai mult cu cât perspectiva războiului este o realitate a zilelor noastre și, în aceste condiții, recursul la experiența trecutului poate fi chiar utilă.
În mod evident, de-a lungul timpului, modul de a purta războiul s-a schimbat. Consecințele lui asupra populatiei civile au rămas însă dramatice, desigur amplificate pe măsură ce uneltele morții au devenit mai sofisticate, iar considerațiile morale au fost în multe cazuri abandonate.
Vom vorbi desigur, cu exemplificări, despre comunicările pe care invitatul nostru le consideră cele mai interesante. Vom vorbi și despre comunicarea domniei sale care se referă la o perioadă extrem de complexă și poate de aceea mai puțin cunoscută, a istoriei noastre, cea cuprinsă între 1848 și prima decadă a secolului al XIX- lea.
Vom încerca, în finalul emisiunii, să definim războiul modern. Vom vorbi despre scopuri, mijoace și desigur despre consecințele sale asupra protagoniștilor, dar și asupra atitudinii țărilor neangajate. Vom pune un accent deosebit, desigur, asupra victimelor civile și militare, asupra daunelor materiale, asupra răspunderilor și a capacității organismelor internaționale și a statelor de a proteja pacea sau de a pedepsi agresorul.