Reenactment sau living history ? Modelul norvegian
Dosar de patrimoniu luni, 29 aprilie, de la ora 21.10
28 Aprilie 2024, 06:48
S- a tot vorbit şi se vorbeşte încă destul de mult despre modele economice de succes, despre modele politice sau culturale, despre poveşti de succes menite să inspire.
O astfel de poveste vă propunem şi noi luni, 29 aprilie, de la ora 21.10, în cadrul emisiunii Dosar de patrimoniu. Radio România Cultural vă invită la o lungă şi pasionantă călătorie printre fiordurile norvegiene, o călătorie în urma căreia îi vom descoperi pe vikingi, chiar la ei acasă, dar ne vom descoperi în bună măsură şi pe noi înşine.
Bărcile scandinave, intrate de ceva vreme în patrimoniul UNESCO, au străbătut mările şi oceanele lumii, vikingii au ajuns în cele mai îndepărtate locuri, la mii de kilometri de casă. Cu sute de ani în urmă ajungeau până la Constantinopol, acum ajung, cu mijloacele de transport moderne, la poalele Carpaţilor, la Râşnov, dorind "să promoveze patrimoniul cultural şi sustenabilitatea, oferind produse culturale unice". Acesta este crezul inimoasei echipe Hands on History din Trondheim. Conceptul care a stat la baza proiectului imersiv "Go Viking Hiking", a fost adaptat contextului transilvănean, bazându-se pe valori și teme istorice locale, valorificând din plin potenţialul cultural al Râşnovului.
Organizaţia Hands on History nu este la prima experienţă de acest gen, ei au mai oferit, în ultimii ani, consultanță istorică pentru proiecte importante, precum producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall, nominalizată anul trecut la Premiile Emmy.
Luni, 29 aprilie, între orele 21.10- 22.00, vom afla cum pot fi valorificate elementele specifice patrimoniului local, istoria, obiceiurile, legendele. Vom afla, de la invitatul nostru, domnul Rickard Åkesson de la Hands on History AS din Norvegia, cât de importante sunt cele două tipuri de raportare la trecut- reenactment şi living history. Vom vorbi despre diferenţele dintre cele două, despre relevanţa specificului local, despre modul în care norvegienii au învăţat să combine expertiza proprie și cunoștințele partenerilor de proiect.
Din colaborarea lor cu Mihai Dragomir şi Asociaţia Mioritics s- a născut proiectul Heritage Hub Râșnov, tineri norvegieni, suedezi şi danezi fiind prezenţi în ultimii ani în România, pentru a participa la Tabăra Medievală şi la alte proiecte destinate valorificării trecutului şi patrimoniului local.
Vom deschide un Dosar de patrimoniu dedicat de această dată managementului strategic și durabil în domeniul patrimoniului cultural, raportându-ne la posibilul model cultural norvegian.
Suntem, ca de obicei, on air şi online, pe frecvenţele Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.