Protejarea patrimoniului natural - o prioritate naţională
Dosar de patrimoniu - Luni, 3 februarie, de la ora 21.10
01 Februarie 2025, 14:49
Despre managementul siturilor înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, despre necesitatea unei mai bune protecţii a acestor situri și despre implicarea comunităţilor locale în tot acest proces, s-a vorbit în multe rânduri în mass-media de la noi. Radio România Cultural a făcut-o, la rândul său, de nenumărate ori, inclusiv în cadrul emisiunii “Dosar de patrimoniu”.
Ştim că pentru monitorizarea siturilor înscrise și pentru elaborarea la timp a dosarelor de nominalizare UNESCO se lucrează asiduu, de multe ori în echipe mixte, interdisciplinare. Aşa a fost în cazul Rezervației Biosferei Delta Dunării, în cazul pădurilor seculare de fag din România şi în cazurile Geoparcurilor Internaționale UNESCO Ţara Haţegului sauȚinutul Buzăului.
România a avut în ultimii ani multe motive de bucurie, momentele cele mai importante fiind marcate, așa cum era firesc, în cadrul emisiunilor noastre. E remarcabil faptul că avem deja modele de economie durabilă, bazată pe echilibrul dintre protecția mediului și valorificarea patrimoniului natural și cultural. Dar, din păcate, există şi numeroase alte cazuri în care dezinteresul, abuzurile sau interesele dezvoltatorilor imobiliari compromit iremediabil natura, ameninţând sute de specii de plante şi animale. Organizațiile de mediu din cadrul Coaliției Natura 2000 sunt, de mulţi ani, foarte active în privinţa promovării unor politici adecvate, a sprijinirii educației şi cercetării dar şi în semnalarea rapidă a oricăror nereguli care apar.
Radio România Cultural vă propune luni, 3 februarie, de la ora 21.10, un dialog pe această temă cu domnul Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica şi preşedinte al Coaliției Natura 2000, cel care remarca, într-unul din dialogurile noastre anterioare, că „ în momentul de faţă, noi am devenit principalul partener de dialog pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe linie de biodivesitate, dar și coordonator din partea Comisiei Europene în România în ceea ce privește implementarea Directivelor Habitate și Păsări.”
Cât de adecvată este legislaţia în vigoare, ce presupune conservarea biodiversității în România și cum putem lupta împotriva abuzurilor comise în multe dintre ariile protejate, vom afla chiar de la domnul Dan Trifu, care a fost prezent până acum la peste 300 de procese în instanță, dintre care peste 40 sunt încă pe rol, remarcându-se ca un participant activ în aproape toate comisiile de mediu și urbanism din Ilfov și București din ultimele două decenii. Vom vorbi, de asemenea, despre spaţiile verzi din marile oraşe, despre calitatea aerului pe care îl respirăm, despre importanţa pădurilor și ariilor protejate din întreaga țară.
Luni, între orele 21.10- 22.00, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural, vă invităm să deschidem împreună un nou „Dosar de patrimoniu” dedicat exclusiv patrimoniului natural din România! O emisiune realizată de Bogdan Vişan.