Postmodernism.ro- un click „în căutarea timpului pierdut”
Dosar de patrimoniu - luni, 10 martie, între orele 21.10- 22.00
08 Martie 2025, 10:55
Asociația PostModernism Museum propune iubitorilor de artă din întreaga țară proiecte culturale inedite, publică studii și cărți de istoria artei, susținând formarea profesională în cele mai diverse domenii culturale. Prin intermediul platformei modernism.ro, lansată în urmă cu 15 ani, asociația izbutește să promoveze cu consecvență arta contemporană, încurajând tinerii artiști și organizând numeroase evenimente de anvergură. Mai mult decât atât, membrii asociației au elaborat și prima Strategie culturală și creativă a Bucureștiului pe 10 ani (2015-2025), în parteneriat cu Centrul de proiecte culturale al Bucureștiului- ARCUB.
Radio România Cultural vă propune o întâlnire cu istoricul și criticul de artă Cosmin Năsui, curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum, manager cultural, autor a numeroase cărți, studii și monografii, multe dintre fiind cunoscute deja publicului larg.
Vom deschide împreună un nou Dosar de patrimoniu, dedicat celor mai recente proiecte promovate pe platforma online postmodernism.ro. Pornind de la celebrarea centenarului mișcării suprarealiste în România, la 100 de ani de la publicarea primului Manifest Suprarealist de către André Breton în 1924, vom discuta despre impactul acestei mișcări artistice, despre raporturile existente între suprarealismul internațional și cel românesc, despre „laboratorul de investigație suprarealistă” din Bucureștiul anilor 1933-1941. Ce reprezentau provocatoarele «Cadavres exquises» sau cum se raportau Victor Brauner, Hedda Sterne, Medi Wechsler Dinu sau Jules Perahim la mișcarea suprarealistă internațională vom încerca să aflăm chiar de la Cosmin Năsui, cel care a curatoriat și interesanta expoziție tematică vernisată la sfârșitul anului trecut la Institutul Cultural Român.
Vom vorbi, de asemenea, despre o inițiativă inedită dedicată patrimoniului artelor grafice din România, dezvoltată pe trei micro-platforme digitale interactive, care valorifică numeroase documente din arhive private și publice referitoare la artiștii Eugen Taru (1913-1991), Marcel Olinescu (1896-1992) și Romeo Voinescu (1925-2021). Vom aborda apoi și domeniul artelor decorative, întrucât Centrul de resurse pentru artele decorative este în prezent poate cea mai interesantă platformă multimedia online care reunește informații de ordin documentar, istoric sau științific cu privire la acest subiect.
Despre toate acestea și despre încă alte câteva proiecte dezvoltate pe platforma postmodernism.ro vom discuta luni, 10 martie, între orele 21.10- 22.00, în cadrul emisiunii Dosar de patrimoniu, o emisiune în cadrul căreia vă propunem un nou recurs la memorie, un exercițiu de recuperare a unui „timp pierdut” al artelor plastice românești, în varianta online și on air, doar pe frecvențele postului Radio România Cultural.
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.