Geoparcurile din România și Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO
Dosar de patrimoniu, luni, 24 iunie, de la ora 21.00
24 Iunie 2024, 07:15
Cu 24 de ani în urmă apărea, în lucrările de specialitate, conceptul de Geoparc, cercetătorii din Franța, Grecia, Germania și Spania dorindu-și la vremea aceea constituirea unei rețele și încheierea unei convenții menite să promoveze patrimoniul geologic. Un an mai târziu, nou înființata Rețea Europeană a Geoparcurilor semna cu UNESCO un acord pe baza căruia avea să fie fondată, la Paris, în 2004, Rețeaua Globală a Geoparcurilor.
În luna septembrie a anului 2020 România primea, la rândul său, o binemeritată recunoaștere internațională, prin acceptarea unui reprezentant în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO. Erau recunoscute prin acest gest eforturile specialiștilor români și contribuțiile aduse la dezvoltarea conceptelor de geoparc, geoconservare sau dezvoltare durabilă în România.
Pe lângă Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, care posedă fosile unice în lume, cu o vechime de 70 de milioane de ani, România se poate mândri în prezent și cu Ținutul Buzăului, inclus și el, din 2022, în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, ca al doilea geoparc internațional UNESCO din România dar și cu alte trei teritorii care aspiră la certificare internațională: Oltenia de sub Munte (din județul Vâlcea), Carpaterra (din județul Brașov) și Dobrogea Chimerică (zona de nord a Dobrogei).
Luni, 24 iunie, de la ora 21.00, vom deschide împreună un nou Dosar de patrimoniu, dedicat de această dată geoparcurilor din România, invitat fiind chiar lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, directorul primului Geoparc Internațional UNESCO din România, Geoparcul Țara Hațegului și directorul Departamentului de Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Invitatul nostru este unul dintre inițiatorii implementării conceptelor de geoparc și geoconservare în România, fiind implicat în zeci de proiecte internaționale, autor a numeroase studii de specialitate și coordonator al Forumului Național al Geoparcurilor.
Vom vorbi despre Săptămâna Geoparcurilor Europene, sărbătorită la începutul acestei luni de către cele 109 geoparcuri internaționale UNESCO din 28 de țări ale Europei, vom oferi ascultătorilor noștri noutăți din domeniul activității de cercetare dar și o analiză la zi a complicatelor proceduri de recunoaștere internațională, de validare și revalidare a siturilor UNESCO. Bineînțeles, înainte de toate, vom defini câteva concepte cheie specifice acestui domeniu: vom afla ce este acela un geoparc, vom stabili dacă el se raportează sau nu la un teritoriu național, vom încerca să aflăm în ce măsură existența sa poate influența viața comunităților locale. Toate acestea în cadrul unei noi ediții a emisiunii Dosar de patrimoniu, luni, 24 iunie, între orele 21.00- 21.50, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.