Dosar de patrimoniu - România deține pentru prima oară președinția Conferinței Generale UNESCO!
27 Noiembrie 2023, 05:57
Cu câteva zile în urmă s-au încheiat lucrările celui mai important eveniment UNESCO- a 42-a sesiune a Conferinţei Generale (7- 22 noiembrie 2023), un eveniment care are loc o dată la doi ani, fiind așteptat cu enorm de mult interes în lumea întreagă. Pentru noi, românii, ziua de 7 noiembrie avea să fie o zi specială, care va rămâne înscrisă pentru totdeauna în istoria diplomației românești: în urma votului unanim al delegaților celor 194 de state membre, în funcția de președintă a Conferinței Generale (2023-2025), a fost aleasă Excelenţa Sa, doamna Simona Mirela Miculescu, Ambasador al Delegaţiei Permanente a României la UNESCO.
Este pentru prima dată când România deține înalta funcție de la aderarea sa la această organizație, în 1956. Conferința Generală UNESCO este unul dintre cele trei organe constitutive ale UNESCO, împreună cu Secretariatul și Consiliul Executiv. Pentru a avea o apreciere exactă a ceea ce înseamnă pentru România evenimentul petrecut la începutul lunii noiembrie, trebuie să precizăm că această Conferință Generală este structura cu cea mai mare reprezentativitate, reunind totalitatea celor 194 de state membre. Aici sunt stabilite politicile UNESCO, principalele linii de lucru, programele și bugetul organizației.
Vă propunem, în cadrul emisiunii „Dosar de patrimoniu”, o întâlnire cu Excelența Sa, doamna ambasador Simona Mirela Miculescu, cea pentru care onoranta numire în fruntea UNESCO este, în fapt, o nouă premieră, după ce a fost prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe și, de asemenea, prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite. A lucrat în cadrul OSCE în Kosovo (1999-2000) și a fost consultant al guvernului irakian pentru comunicare publică (2006-2007), doamna Simona Miculescu devenind ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO la începutul anului 2021, după ce și-a încheiat mandatul de reprezentant al secretarului general al Națiunilor Unite și director al Oficiului Națiunilor Unite de la Belgrad, deținut din anul 2015.
Luni, 27 noiembrie 2023, între orele 21.10- 22.00, vom deschide împreună un nou „Dosar de patrimoniu”, dedicat unui moment unic pentru istoria diplomației românești, propunându-vă un dialog inedit despre identitate și valori naționale, despre patrimoniul românesc și universalitate. Vom fi, ca de obicei, on line și on air, pe frecvențele postului Radio România Cultural !
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.