Dosar de patrimoniu: Leader(ship), Film și Istorii
09 Septembrie 2024, 10:29
Într-un context internaţional din ce în ce mai complicat, într-un an în care jumătate dintre locuitorii planetei, fie că ne raportăm la Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia, Taiwan sau Iran, îşi aleg liderii- șefi de stat sau membri ai legislativului, un dialog pe tema leadershipului pare mai necesar ca oricând.
Cum ne alegem liderii? Cât de capabili mai suntem să facem alegerile corecte, în această epocă a dezinformării şi a ştirilor false ? Cum ne vor influenţa pe termen mediu şi lung deciziile pe care le vom lua în acest an? Iată doar câteva dintre întrebările care aşteaptă răspunsuri nu doar din partea factorilor de decizie, a politologilor sau mass-media, ci din partea fiecăruia dintre noi. Sunt întrebări pe care şi le pune omul obişnuit, întrebări care își pun amprenta asupra vremurilor pe care le trăim. Pentru că, până la urmă, fie că vrem sau nu, suntem cu toţii „în aceeaşi corabie”.
Leader(ship)ul a fost provocarea majoră a celor care s-au ocupat în acest an de organizarea celei de a XVI-a ediţii a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, un festival de tradiţie, care bucură în fiecare sute de iubitori ai filmului, muzicii, teatrului sau dezbaterilor de cea mai biună calitate. Iar cifrele din acest an ale Festivalului o confirmă: au fost peste 50 de proiecții de film, 18 concerte și 4 reprezentații de teatru susținute de peste 60 de artiști,19 dezbateri și prelegeri realizate de peste 60 de invitați, 11 evenimente speciale, o școală de vară la care au participat 40 de studenți şi liceeni, evenimentele desfăşurându-se atât în Râşnov ( în Cetate, la Cinema Amza Pellea, Biserica Evanghelică, Centrul Schubz sau în Piața Unirii), cât şi în Brașov, Feldioara și Codlea.
Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov a fost, prin complexitatea sa şi prin numărul de participanţi, evenimentul lunii august pentru întreaga zonă aŢării Bârsei. Era firesc ca şi Radio România Cultural, unicul post cultural cu acoperire naţională din România, să fie prezent la eveniment cu atât mai mult cu cât, am amintit-o deja, miza Festivalului este, mai mult ca oricând, o miză „ cu bătaie lungă”.
Luni, între orele 21.10- 22.00, în cadrul emisiunii Dosar de patrimoniu, vom pătrunde din nou în culisele festivalului, încercând să aflăm chiar de la Mihai Dragomir, membru fondator al Asociaţiei Mioritics şi iniţiatorul celor mai importante proiecte ale acesteia, cât de laborios a fost procesul de pregătire a unui astfel de eveniment. Vom discuta despre importanţa actului cultural, despre miza socială şi politică a acestuia, despre formare şi formatori, despre nevoia dialogului în aceste vremuri atât de complicate.
Suntem, ca de obicei, on line şi on air, pe frecvenţele Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.