Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Quo Vadis Inteligența Artificială?
10 Decembrie 2020, 18:13
O discuție, în această seară, despre Inteligența Artificială cu un specialist în Inteligență Artificială - fizicianul Marius Stan, dr. în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory, Statele Unite ale Americii, profesor asociat al Universităţilor Chicago şi Northwestern și liderul Grupului de Inteligență Artificială pentru designul materialelor din cadrul Diviziei de Materiale Aplicate a Laboratorului Național Argonne din Statele Unite ale Americii (https://www.anl.gov/profile/marius-stan)
Pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea.
Dr. Marius Stan este specializat în chimie computațională, cu preocupări în termodinamica de non-echilibru, heeterogenitate și proiectarea materialelor pentru aplicații energetice și electronice.
S-a născut în Romania și a copilărit în Urziceni, jud. Ialomița, unde – zice el – încă mai copilărește. A terminat Facultate de Fizică a Universității București și, în 1997, a obținut doctoratul în chimie de la Insitutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române. În același an a fost angajat pentru un stagiu post-doctoral la Institutul „Los Alamos” din Statele Unite. După doi ani a devenit cercetător permanent și a creat un grup dedicat studiului chimeie și fizicii materialelor.
În 2010, a acceptat o poziție de Cercetător Principal la Institutul „Argonne” din Chicago.
Între 2013 și 2015, a fost Consilier Principal și Director Național al Programului de Informatică în Ministerul Energiei al Statelor Unite, DOE, în cadrul administrației Obama.
A publicat numeroase articole și cărți științifice în reviste de specialitate. A mai publicat volumul de proză scurtă „Câteva zile” și volumul de poezii „Un foc viu”, ambele în limba română, la Editura Helis.
Cei care urmăresc serialul de televiziune american „Breaking Bad” îl vor recunoaște ca actor interpretând rolul Bogdan, un personaj cu radăcini românești.