Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - Între imunitatea nativă și cea ”antrenată”, dobândită, adaptată
03 Decembrie 2020, 16:12
Este o ”cursă a înarmării” între sistemul imun, care se dezvoltă să fie tot mai eficient, și în același timp microorganismele, bacteriile, virusurile, care și ele evoluează ca să poată supraviețui, la rândul lor, împotriva atacului sistemului imun, spune Prof.Dr. Mihai Netea, medic internist infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud, Departamentul de Medicină Internă al Centrului Medical Radboud pentru Boli Infecțioase al Universității Radboud din Nijmegen (https://www.ru.nl/english/), Olanda.
Mihai Netea a fost invitat la cea de-a treia ediție a conferințelor ”Cu bună știință”, organizată, online, de Bucharest Science Festival (https://www.facebook.com/events/391997848511950/) în seara de 2 decembrie a.c.
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea.
Mihai G. Netea este internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală – din 2008 - la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda și profesor asociat la Universitatea din Bonn, Germania, precum și la UMF Craiova și UMF Cluj-Napoca.
A studiat medicina la Cluj-Napoca și și-a susținut doctoratul pe o temă legată de rolul proteinelor imflamatorii în septicemie. Publică cu regularitate în cele mai prestigioase reviste științifice din lume, precum New England Journal of Medicine, Nature, Science și a beneficiat de mai multe granturi pentru activitatea academică.
Domeniile sale de cercetare cuprind studiul infecțiilor severe și, în special, metode de imunoterapie în septicemie și dezvoltarea unei noi generații de vaccinuri mai eficiente.
În paralel cu studiile de imunologie și boli infecțioase, a evaluat în studii genomice impactul genelor asupra răspunsului imun în diverse populații din Europa, Africa și Asia.
De asemenea, a studiat ADN-ul populațiilor din Paleolitic, Neolitic și Epoca Bronzului și contribuția acestor populații pentru bagajul genetic al populațiilor europene moderne.
Din 2016, este membru al Academiei Regale de Arte si Științe din Olanda și al Academia Europaea.
Tot în anul 2016, a fost distins cu Premiul Spinoza, cea mai importantă distincție științifică a Olandei.
poza 1 Sursa https://www.facebook.com/events/391997848511950/
poza 2 - https://ro.wikipedia.org/
poza 3 - https://www.ru.nl/english