Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe
29 Noiembrie 2018, 18:58
Invitata ediției din acaestă seară este Sabina Stan, dr. în sociologie, profesor asociat la Dublin City University, în Dublin, Irlanda, unde predă sociologia și antropologia sănătății ( https://www.dcu.ie/snhs/people/sabina-stan.shtml).
A studiat sociologia si antropologia la Bucuresti, Paris si Montreal iar de mai bine de 10 ani este profesor asociat la Dublin City University.
”Primele mele cercetari s-au aplecat asupra transformarilor post-socialiste in agricultura, si au rezultat si intr-o teza de doctorat in antropologie economica, publicata ulterior la CNRS Editions in Franta ( https://www.scienceshumaines.com/l-agriculture-roumaine-en-mutation-la-construction-sociale-du-marche_fr_5245.html). Dupa terminarea doctoratului am inceput sa studiez privatizarea sanatatii in Romania ( https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01459740.2018.1492572), dar si platile informale in serviciile de sanatate (https://www.jstor.org/stable/25605362?seq=1#metadata_info_tab_contents, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9655.2011.01731.x).
Pornind de aici am interogat transformarile din ultimele ddecenii a drepturilor cetatenesti de a accesa servicii de sanatate publice - in Romania (https://www.berghahnbooks.com/title/CarrierEconomy, capitolul 6) dar si, mai larg, in Europa. In speta, m-a interesat modul in care mobilitatea transfrontaliera a pacientilor (http://www.eu-patient.eu/globalassets/events/2017/cbhc/cbhc-conference-report.pdf, pagina 9) si ceea ce am numit practicile de sanatate trasnationale se intrepatrund cu inegalitatile de acces la serviciile de sanatate in Europa (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953614002378).
In prezent, fac parte din grupul de cercetare ‘Politica reactiilor sindicale si sociale la noua guvernanta europeana’ (aici: https://www.erc-europeanunions.eu/) in cadrul caruia voi analiza ractiile sindicatelor si miscarilor sociale la nivel european dar si in Romania la noua guvernanta europeana in serviciile de sanatate (aici: https://www.erc-europeanunions.eu/members/dr-sabina-stan/). Masurile de austeritate implementate in 2010 de guvernul Boc in sectorul sanitar public, dar si incercarea de privatizare a sanatatii si reactiile sociale starnite de acasta din urma in 2012 pot fi intelese in acest cadru.
Imi petrec timpul intre Dublin, Irlanda, si, de cate ori putem, Bradulet, Romania. Este un sat de sub Carpatii meridionali aflat, asa cum spunem prietenilor nostri irlandezi, in apropierea a doua castele legate de Dracula: unul fals (Bran) si altul real (Poienari). Cand urci drumul de la soseaua principala inspre noi sau contemplezi capita din curte intr-o zi calda de vara nu te poti simti decat in rai.
In Dublin, locuim in zona centrala, ceea ce se numeste aici ‘inner city’. E o zona plina de farmec, cu case de caramida rosie si amestecand locuitori de bastina cu ceea ce in Bradulet se numesc ‘strainasi’ iar in Irlanda ‘blow-ins’ - printre care si multi imigranti ca si noi.
Liberties este cartierul unde se afla si fabrica berii Guiness, cel mai vizitat loc din Dublin, dar este si cea mai saraca zona din Irlanda, tara europeana cu cel mai mare PIB/capita dupa Luxemburg: o mare proportie a populatiei din Liberties a fost practic lasata de izbeliste si nu a profitat nici de Tigrul Irlandez din anii 2000 si nici de cresterea economica actuala. Poate si din aceasta cauza guvernele centrale si locale au decis sa transforme carierul intr-o zona-afis pentru asa zisa dezvoltare a afacerilor: in ultimii ani strazile noastre s-au umplut de macarale si au aparut ca ciupercile noi hoteluri si camine de studenti de lux (o camera costa pe luna de la 1000 de euro in sus!). Asa ca atunci cand ne-au zis sa eliberam terenul pe care in ultimii ani locuitorii cartierului au dezvoltat o gradina comunitara, am zis: Pana aici (enough is enough)! Acum suntem in plina campanie pentru a impiedica inchiderea gradinii la sfarsitul acestui an: https://www.facebook.com/groups/reclaimdublin8/; https://twitter.com/SquareWeaver). Pana acum am initiat o petitie online (aici: https://my.uplift.ie/petitions/save-weaver-square-gardens-allotments), am organizat o petrecere comunitara in gradina si o intalnire comunitara pentru a discuta urmatorii pasi, iar pe viitor probabil ca nu ne ramne decat sa ne ducem sa plantam copaci la primarie, sa organizam un sit-in in gradina si in final sa ne auto-inlantuim de gardul gradinii. In poze, afisul artizanal facut de mine, afisat pe gardul gradinii, si afisul facut de fiul nostru inspirat din logoului campaniei.
Nici unul dintre noi, cei nici zece oameni din spatele campaniei, nu a fost implicat(a) intr-o campanie pana acum! Poza este de la intalnirea comunitara, eu sunt in coltul din stanga si iau notite, iar tovarasul meu de campanie Sam arata harta deprivarii de zone verzi a cartierului Liberties.”
Mult mai multe din această poveste în această seară, de la 21.10 la 22.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și online, pe www.radioromaniacultural.ro
Realizator Corina Negrea