Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe Cristian Presură - Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe
15 Octombrie 2020, 10:01
N‑am nici o certitudine, pentru că ştiinţa m‑a învăţat că nu există certitudini. Nu mai cred în Dumnezeul creştin, dar mi‑e frică de momentul când mi se va interzice să intru în biserică, deoarece atunci voi rămâne doar cu singurătatea sufletului meu, pe care n‑am învăţat s‑o stăpânesc întotdeauna. Înţeleg nu numai utilitatea socială a religiei, dar şi şansa reală ca esenţa căutărilor ei, ale poeților, ale pictorilor și ale trubadu‑rilor să fie adevărată, iar lumea subiectivă să‑şi recâștige dreptul la existenţă.
Despre carteafizicianului Cristian Presură, cercetător la Philips Research, Eindhoven, Olanda, Care e diferența dintre un copil și un laptop? O călătorie personală prin religie, fizică și neuroștiințe, apărută la Editura Humanitas, în avanpremieră , la Știința 360 de astăzi, de la ora 14.00.
În detaliu, diseară, de la 21.10 la 22.00, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, realizator Corina Negrea.
Cristian Presură s‑a născut în 1971 la Voineasa şi a urmat studiile facultăţilor de electrotehnică şi fizică. A lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde s‑a ocupat de instalaţii electrice şi a studiat proprietăţile laserilor cu medii active solide. În 2002 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni. Rezultatele sale s‑au concre‑tizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent este cercetător la compania Philips, Olanda. S‑a specializat în domeniul senzorilor medicali. Împre‑ună cu echipa sa, a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici. A publicat mai multe zeci de lucrări şi brevete de invenţie. Cristian Presură are o activitate intensă de popularizare a ştiinţei în limba română, scriind articole pentru ziare, reviste și televiziune. Este autorul cărților Fizica povestită(Humanitas, 2014) și O călătorie prin univers (Humanitas, 2019). Poate fi urmărit săptămânal cu un nou video pe canalul de youtube „Fizica cu Cristian Presură”.