Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 5 octombrie 2023 - De ce avem nevoie de ”hărți” genetice?
05 Octombrie 2023, 11:03
Răspunsurile - la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, cu Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și Cristian Ioan Irimescu, medic de familie în satul Valea Argovei, județul Călărași.
Mircea Iliescu este cercetător în cadrul Direcției de Antropologie Biologică a Universității Cambridge din Marea Britanie și predă cursuri de evoluție și genetică la Institutul de Educație Continuă.
A studiat, în India, Chile și alte locuri din lume, evoluția genetică a diversității oamenilor în diferite populații. Cercetările sale cele mai recente se concentrează pe evoluția răspunsului imunitar la populații cu o istorie evolutivă complexă.
Una dintre preocupările sale a fost studiul diversității culorii pielii și al modului în care a evoluat aceasta la populațiile din India.
Această preocupare l-a adus (și readus) și în România, pentru studiul diversității culorii pielii la populația romă din România.
Așa l-a întâlnit pe Cristian Ioan Irimescu, 34 de ani, medic de familie în satul Valea Argovei.
M-am implicat în proiectul lui Mircea pentru că realizez cât de importantă este o hartă genetică și cum acest proiect poate sa nască date pe care folosindu-le putem aduce un aport la îmbunătățirea imaginii romilor în România. În plus, datele medicale pot conduce la o nouă abordare în ceea ce privește felul cum privim anumite patologii. Este și backgroundul meu etnic, la rândul meu fiind etnic rom. În plus mă gândesc ca este un lucru nou, inovativ și care se adresează romilor. Dimensiunea socială a proiectului promovează non discriminarea. Pentru mine au fost suficiente aceste argumente ca să mă implic activ în acest proiect.
În prezent, Cristian Irimescu este masterand anul I în cadrul Facultății de medicina a Universității Transilvania din Brașov.
Este absolvent al Universității de Medicină Carol Davila București, al Facultății de Ştiinţe Juridice din Oradea şi fost bursier Roma Education Fund iar în prezent, cum spuneam, medic de familie în Valea Argovei:
Îmi doresc să dezvolt cabinetul din Valea Argovei și să atrag mai mulți specialiști alături de care să fac echipa pentru a menține standardele medicale la nivel înalt. Îmi doresc sa demarez un proiect de cercetare în ceea ce privește formele familiale de boala dislipidemica. În viziunea mea va fi un studiu transversal care va porni de la populația pediatrică descendenți ai pacienților cu dislipidemie în tratament sau cu istoric de boli cardiovasculare, mai spune medicul Cristian Irimescu.