Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 23 martie 2023 - Gabriel Funingănă: Testarea genetică în tratamentul personalizat al cancerului ovarian poate reprezenta o șansă în plus pentru paciente
23 Martie 2023, 13:04
Dr. Gabriel Funingănă este medic specialist în oncologie medicală și cercetător clinician la Spitalul Addenbrooke al Centrului pentru Cancer al Universității Cambridge din Marea Britanie (https://crukcambridgecentre.org.uk/), doctorand în cadrul Departamentului de Oncologie al Universității din Cambridge dar și coordonatorul proiectului național de implementare clinică a secvențierii întregului genom la pacientele cu cancer ovarian avansat nou diagnosticat (https://www.genomicsengland.co.uk/about-genomics-england/the-100000-genomes-project/information-for-gmc-staff/cancer-programme/).
Ca membru al echipei Centrului de Cancer, împreună cu o echipă multidisciplinară lucrează la personalizarea tratamentului cancerului ovarian. Ne propunem sa integram multiple aspecte al canceului ovarian, de la date clinice la imagistica si genomica, pentru a prognostica evolutia personalizata a fiecarei paciente si metode a tinti mecansime specifice fiecarui tip de cancer, spune dr. Gabriel Funingana. Mai multe detalii aici: https://crukcambridgecentre.org.uk/news/pioneering-transformative-technologies-improve-cancer-treatment-pathways)
Alături de Dr. Elaine Leung, Dr. Gabriel Funingănă coordonează un proiect susținut și finanțat de Guvernul Marii Britanii și Asociația pacientelor cu cancer ovarian (https://ovarian.org.uk/our-research/improve-uk/improve-uk-Birmingham-Cambridge/), proiect care și-a propus dezvoltarea de informații scrise și video despre rolul testării genetice în tratamentul personalizat al cancerului ovarian și prevenirea de noi cancere familiale.
În cadrul acestui proiect, am realizat 2 animații și 2 videouri despre ce este un test genetic, intrepretarea testelor genetice, metodele de obținere a țesuturilor tumorale ce trebuiesc analizate genetic și logistica acestor teste. Toate aceste materiale informative au fost traduse și în limba romana după ce studiile noastre preliminare au arătat că unul din principalele grupuri de paciente nevorbitoare de limba engleză sunt din România, spune Dr. Gabriel Funingănă, invitat diseară, de la 21.10, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizator Corina Negrea.
Dr. Gabriel Funingana este și membru al Rețelei de Solidaritate (https://reteauadesolidaritate.com/), inițiativa ce unește profesioniști români din țară și din diaspora din zonele medicale și de cercetare (https://reteauadesolidaritate.com/).