Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 20 iulie 2023 - Trei perspective asupra aceleiași pasiuni: matematica
20 Iulie 2023, 14:15
Cele trei perspective aparțin celor trei invitați ai ediției din această seară a emisiunii Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: Bálint Tóth, Valentin Deaconu și Iulian Cîmpean, participanți la cea de-a 10 ediție a Congresului Matematicienilor Români http://www.imar.ro/~congmatro10/ și găzduit, în perioada 30 iunie - 5 iulie a.c., de Universitatea din Pitești ( https://www.upit.ro/).
Ediția de anul acesta a fost organizată de Institutul de Matematicǎ “Simion Stoilow” al Academiei Române (IMAR) şi Secţia de Ştiinţe Matematice a Academiei Române, cu participarea Universității din Bucureşti şi a Societății de Ştiinţe Matematice din România (SSMR).
Bálint Tóth s-a născut în 1955 la Cluj. Am făcut școlile (până la bacalaureat) tot în Cluj, la Liceul nr. 11 (astăzi se numește Liceul Teoretic István Báthory, pe atunci era unul dintre cele mai bune licee maghiare din țară.), spune el.
A absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București (campusul în Măgurele), cu specializare în Fizica Solidului (Solid State Physics) în 1980.
A plecat din România pe 7 iulie 1981 - exact acum 42 de ani :
Între 1982-1998 am lucrat ca cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Maghiare de Științe (corespondent al IMAR din București), inclusiv 2 ani și jumătate la Edinburgh (Scoția, UK).
Între 1998-2017 am fost profesor la Institutul de Matematică al Universității de Tehnologie din Budapesta (șef de catedra între 1998-2012, director de institut între 2006-2009).
Din 2017, m-am întors la Institutul de Matematică Alfréd Rényi (fostul Institut de Matematică al Academiei).
Din 2012, sunt și profesor (numit: "Heilbronn Chair in Probability") la Universitatea din Bristol, UK (cu jumătate de normă - jumătate de an universitar).
Este redactor-șef (2021-2024) al revistei Probability Theory and Related Fields (una dintre cele două reviste "lead" în teoria probabilităților și a proceselor stochastice),
Membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe (ales în 2022) și Membru al Academiei Europene - Academia Europeana - ales în 2016.
A fost "Invited speaker" la Congresul Internațional al Matematicienilor, Internațional Congress of Mathematicians (ICM), cea mai mare conferință din domeniul matematicii, ediția din 2018 dar și la Congresul Matematicienilor Români de la Pitești (ediția 2023).
Spune că este o crimă de proporții istorice faptul că în perioada de după 1989 liderii politici din țările noastre (din fostul bloc "socialist") nu au înțeles valoarea enormă a unei educații de calitate și în special a educației în domeniul științelor naturale (inclusiv matematică) care în timpul așa-numitului "socialism" (anii 196x-198x) a fost comparabilă și competitivă cu nivelul din cele mai bune școli din Occident. (Bineînțeles, comparând ce este mai bun din ambele părți.) Pierderea acestui avantaj este (în opinia mea) într-adevăr un păcat grav.
Un singur exemplu de ilustrare: manualele de matematica de liceu din România, în anii 197x-198x au fost de a calitate profesională excepțională, favoritul meu personal fiind ELEMENTE DE ANALIZA MATEMATICA, MANUAL PENTRU CLASA A XI - A LICEU de NICOLAE DINCULEANU, EUGEN RADU, 1970
https://www.anticariat-unu.ro/elemente-de-analiza-matematica-manual-pentru-clasa-a-xi-a-liceu-de-nicolae-dinculeanu-eugen-radu-1970-p95459.
Valentin Deaconu este Associate Professor, Facultatea de Matematică și Statistică a Universității Nevada din Reno, Nevada, Statele Unite (https://www.unr.edu/math/people/valentin-deaconu).
Povestește, în seara aceasta, drumul urmat în cariera sa, o poveste presărată cu multe accente personale, toate subsumate pasiunii pentru matematică.
Iulian Cîmpean este dr. în matematici, conferențiar la Facultatea de matematică și Informatică a Universității București, cercetător la Institutul de Matematicǎ “Simion Stoilow” al Academiei Române și câștigător al premiului oferit (la Congresul Matematicienilor Români de la Pitești) de Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR) - "Premiul SSMR" - unui tânăr matematician sub 35 de ani.
Și povestea sa este una profesionalo-personală despre matematică și drumul până la găsirea direcției potrivite pentru sine. Spune că totul are o rațiune în matematică și că matematica ar trebui predată (în școala primară și la liceu, n.r.) în așa fel încât să fie mai puțin abstractă: de multe ori, o lecție (la liceu, n.r.) începe cu o definiție (...). Dacă începem cu definiția și cu abstracțiunea, într-un fel punem carul înaintea boilor.
Despre toate acestea - și încă multe altele! - diseară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.