Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - 16 iunie 2022 - Despre matematică, repere și tradiție
16 Iunie 2022, 15:47
Despre matematică, repere și tradiție, adică (și) despre revista Analele Științifice ale Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Matematica (Serie Nouă), despre care matematicianul Bogdan Suceavă, profesor universitar în Departamentul de matematică de la Universitatea de Stat a Californiei la Fullerton, California, SUA spune că sunt ”un model moral”.
O tradiție care ar trebui să continue, pentru că ”tradițiile (...) se distrug ușor dar se construiesc teribil de greu!”, după cum mărturisește și Cezar Oniciuc, prof.dr. în matematică la Facultatea de Matematică a Universității "Al.I.Cuza" din Iași dar și redactor-șef al revistei.
Ambii, invitați în această seară la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe https://www.radioromaniacultural.ro/, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Bogdan Suceavă e scriitor și matematician, profesor universitar în Departamentul de matematică de la Universitatea de Stat a Californiei la Fullerton, California, SUA (http://www.fullerton.edu/math/), departament care /) a câstigat Premiul Societății Americane de Matematica, AMS (https://www.ams.org/home/page) al anului 2022 pentru Programe cu impact major, The 2022 AMS Mathematics Programs that Make a Difference Award (https://www.ams.org/news?news_id=6883).
Cele mai recente volume ale sale în limba română sunt romanul Avalon. Secretele emigranților fericiți, (Polirom, 2018) și Peisaj de furtună la Indianapolis, poeme, Editura Vremea, 2022.
Lucrările, volumele și activitatea lui au fost premiate de Mathematical Association of America, American Mathematical Society, Societatea de Științe Matematice din România, Uniunea Scriitorilor din România.
Cezar Oniciuc este dr. în matematică, profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universității "Al.I.Cuza" din Iași (https://www.uaic.ro/).
Lucrările sale de cercetare au apărut, între altele, în The Journal of Geometric Analysis, Israel Journal of Mathematics, Transactions of the American Mathematical Society, Mathematische Zeitschrift, Pacific Journal of Mathematics, Differential Geometry and its Applications, Bulletin of the London Mathematical Society, Journal of the Mathematical Society of Japan, Advances in Mathematics.
În prezent este redactor-șef al revistei ”Analele Stiintifice ale Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Matematica (Serie Noua)” (https://www.math.uaic.ro/~annalsmath/new/), una dintre cele mai importante reviste din România, cu o tradiție care merge înapoi, în timp, până în anul1900 și în care au publicat matematicieni de renume precum Kentaro Yano (1912-1993), Thomas James Willmore (1919-2005), Gheorghe Vrânceanu (1900-1979), Theodor Hangan, alături de alți matematicieni de excepție.
De la stânga la dreapta: Tadashi Nagano (1930-2017), Kentaro Yano (1912-1993) și Katsumi Nomizu (1924-2008), astăzi considerați trei clasici ai geometriei diferențiale din secolul XX, la o conferință în Japonia la finele anilor cincizeci.
Teza de doctorat a lui Kentaro Yano, realizată sub coordonarea lui Élie Cartan (1869-1951), a fost publicată în 1938 în Analele Științifice ale Universității "Al.I.Cuza" din Iași.
Volumul în onoarea lui Tadashi Nagano - aici, https://bookstore.ams.org/conm-777/