Diaspora. Dincolo de granițe - Invitați Gabriela și Ștefan Spulber, Institutul Karolinska, Stockholm, Suedia
23 Ianuarie 2020, 17:42
O poveste despre pasiunea pentru profesie - ambii medici, absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, ambii doctori în științe medicale; Gabriela Spulber - rezident în geriatrie în Departamentul de Neurobiologie, Științele Îngrijirii și Societate al Diviziei de Geriatrie clinică a Institutului Karolinska iar Ștefan Spulber - medic și antreprenor în domeniul dispozitivelor medicale, Departmentul de Neuroștiințe, același Institut Karolinska din Stockholm.
Au împreună doi baieti, Alexandru si Petru.
Sursa foto Gabriela Spulber
De la 21.10 la 22.00, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și pe www.radioromaniacultural.ro
Realizator Corina Negrea
Sursa foto Arhiva Corina Negrea
Sursa foto Arhiva Corina Negrea
Gabriela Spulber, absolventa a facultatiii de medicina si farmacie Carol Davila promotia 2003, locuieste la Stockholm din august 2004 si activeaza ca cercetator in divizia de geriatrie clinica a Institutului Karolinska si ca medic geriatru la clinica de geriatrie a Spitalului Universitar Karolinska. A obtinut doctoratul in aprilie 2012 la Universitatea Finladei de Est, campusul Kuopio in cadrul programului European BiND Marie Curie sub indrumarea prof. Hilkka Soininen. Este casatorita si are doi baieti, Alexandru si Petru. Gabriela lucreaza in special cu pacienti cu probleme de memorie si cu diverse alte comorbiditati. Are foarte multi studenti pe care ii introduce in geriatrie si boli de memorie.
Ștefan Spulber este absolvent al UMF Carol Davila promotia 2003, in prezent cercetator si inventator/antreprenor in domeniul dispozitivelor medicale.A obtinut titlul de doctor in stiinte medicale in 2008 la Institutul Karolinska in domeniul neuroinflamatiei si imbatranirii creierului. “Acum incercam sa validam o tehnologie inovatoare (bazata pe inteligenta artificiala)”, spune Ștefan Spulber, “menita sa usureze managementul pacientilor cu afectiuni psihiatrice. Nu am ajuns sa tratez pacienti direct, dar incerc sa contribui cum pot mai bine”.