Diaspora. Dincolo de granițe - invitat, Adrian Găinar, dr. în chimie al Universității din Manchester
09 Martie 2017, 09:42
Invitatul din această seară este Adrian Găinar, dr. în chimie al Universității din Manchester, student postdoctoral - câștigător al unei burse post doctorale oferită Consiliul de Cercetare pentru Științe Fizice și Inginerești din Marea Britanie - la Imperial College din Londra (acolo unde se află în prezent), absolvent Magna cum laude al Universității București, Facultatea de biochimie tehnologică, cu un masterat luat la Universitatea din York și câștigător al Marelui premiu al Ligii Studenților Români din Străinătate pe anul 2016, la categoria ”Studentul Român al Anului în Europa la nivel post-universitar” .
Despre sine, Adrian spune următoarele:
”M-am născut în orașul Râșnov (județul Brașov) într-o familie cu venituri modeste, tatăl meu fiind contabil, mama tehniciană, iar de mic am fost interesat de nou, aspirațiile mele îndreptându-se în domeniul cercetării. Mă consider un tip ambițios, mereu deschis spre cunoaștere, care a avut șansa și norocul să întâlnească pe parcursul formării educaționale cadre didactice și universitare cu o dedicare exemplară.
În timpul gimnaziului (Școala Generală numărul 3 din Râșnov) și liceului (Colegiul Național de Informatică ‚Grigore Moisil’ Brașov) am participat la olimpiadele de matematică și chimie obținând rezultate la fazele județene, naționale și am absolvit șef de promoție.
Perioada studenției în București mi-a deschis noi perspective, întrucât mi-am putut canaliza aspirația de a asimila cunoștinte în domeniul chimiei. În tot acest timp, am studiat la Facultatea de Chimie (specializarea Biochimie Tehnologică) a Universității din București, unde am absolvit Magna cum Laudae, fiind și de această dată șef de promoție.
În urma câștigării unor burse de excelență, mă aflu în Marea Britanie din 2010, unde am terminat un program de master la Universitatea din York în domeniul chimiei materialelor cu potențiale aplicații în industria farmaceutică, electronică sau catalitică.
La Universitatea din Manchester am absolvit în 2016 un doctorat în inginerie chimică având ca temă studiul proceselor care au loc înaintea cristalizării compușilor farmaceutici și, ulterior, mi s-a acordat un prestigios și foarte competitiv Premiu Doctoral de Excelență din partea EPSRC (Consiliul de Cercetare pentru Științe Fizice și Inginerești) la Imperial College din Londra, în urma meritelor din timpul anilor universitari anteriori. Din aceste studii a rezultat un volum consistent de date care au fost și sunt pe cale să fie publicate în articole științifice din jurnale de specialitate cu un factor de impact ridicat. În paralel, am oferit sprijin de mentorat studenților care doresc să aspire la universități din Marea Britanie, precum și ajutor tehnic noilor utilizatori de aparatură de laborator. ”
Întreaga poveste - în această seară, la emisiunea Diaspora. Dincolo de granițe, pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și on line, pe www.radioromaniacultural.ro. De la ora 21.10 la 22.00
Redactor Corina Negrea