Recursul la istoria literară şi la memorie

02 Aprilie 2025, 15:12
La Radiografii vorbim în această seară despre Ion Creangă, şi el ataşat grupării de la Junimea şi epocii marilor clasici ai literaturii române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Invitat este prof. univ. Antonio Patraş.
La sfârșitul anilor 1950, 25 de intelectuali au fost arestați și anchetați pentru că citeau, scriau și discutau cărți pe care regimul comunist al lui Gheorghiu-Dej le considera „dușmănoase”: cărți despre Goethe și Hegel, volume semnate de Eliade sau Cioran și romanul în manuscris al lui Dinu Pillat, „Așteptând ceasul de apoi”. După doar trei zile de judecată, verdictul a căzut nemilos: zeci de ani de muncă silnică pentru Constantin Noica, Dinu Pillat, Alexandru Paleologu și Nicu Steinhardt, zeci de pedepse cu închisoarea corecțională pentru alte personalități. La împlinirea a 65 de ani de la Procesul Noica–Pillat și a 50 de ani de la moartea lui Dinu Pillat, comemorarea trebuie să îmbrace haina reflecției reînnoite despre „Cartea ca delict” și a meditației despre timpul în care gândirea liberă era o infracțiune de „uneltire împotriva ordinii de stat”. Un cuvânt al cercetătorului George Ardeleanu, în cadrul rubricii Forum.
Răsfoim apoi două publicaţii culturale: trimestrialul ieşean Poezia şi lunarul zalăuan Caiete silvane.
Ca de obicei, Concursul emisiunii e difuzat în finalul Acoldelor literare.
Acolade literare – o emisiune prezentată în direct de Constantin Cristian Bleotu şi realizată împreună cu Oana Georgiana Enăchescu - miercuri 02 aprilie, de la ora 21. 10.