Gala Premiilor RRC 2020: categoria ARTE VIZUALE – curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului, pentru expoziția ’’24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971’’
20 Martie 2020, 02:48
Spectacolul dedicat celei de-a XX-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural, care fusese programat să aibă loc pe 30 martie 2020, la Teatrul Odeon din București, a fost anulat. Decizia se subscrie măsurilor anunțate deja de autorități pentru evitarea răspândirii coronavirusului în România.
Premiile Galei Radio România Cultural vor fi acordate în cadrul unor emisiuni speciale care vor fi difuzate la Radio România Cultural.
Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: artista Marilena Preda Sânc pentru expoziția ’’Subjective (De)constructions’’; sculptorul Cătălin Bădărău pentru expoziția personală „See, I have engraved you on the palms of my hands, your walls are ever before me’’; curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului, pentru expoziția ’’24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971’’.
Sunt Ștefania Ferchedău, cercetător și manager cultural, unul dintre inițiatorii expoziției ,,24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”, un proiect pe care l-am creat și dezvoltat împreună cu colega mea Alina Șerban, istoric de artă și curator în cadrul Institutului prezentului care este structura artistică interdisciplinară, în care noi lucrăm. Institutul este o structură de cercetare a istoriei recente a artei românești în context local, regional și international, iar expoziția ,,24 de argumente“, este una din formele în care cercetările noastre ies la suprafață. ,,24 de argumente“ au însemnat peste doi ani de cercetare, în arhive din România și din străinătate pentru a documenta prezența artiștilor români în evenimente internationale, în perioada pe care o vizăm In cadrul expoziției, peste 15 artiști au fost prezentați, la Muzeul Național de Artă al României cu lucrări, documente de arhivă care acoperă o varietate de medii: pictură, sculptură, film, instalație, performance. Nominalizarea expoziției noastre, în cadrul Premiilor Radio România Cultural 2019, ne onorează, pentru că într-un mod miraculos aceasta este și prima expoziție pe care noi o facem în cadrul Institutului prezentului deși și eu și colega mea avem peste douăzeci de ani de activitate, în cadrul acestei structuri este primul mare eveniment, prima expoziție de anvergură.