Modernism / Avangarde / Postmodernism - continuități și discontinuități
20 Martie 2023, 14:42
Prima rubrică a emisiunii CONFLUENŢE, de luni, 20 martie 2023, îl are ca interlocutor pe poetul Traian Ştef. La Editura Rocart, în colecţia "Opera poetică", Traian Ştef a publicat o antologie din volumele sale de versuri: "Călătoria de ucenic", 1993, "Femeia în roz", 1997, "Epistolele către Alexandros", 2004, "Didascaliile", 2007, "Cardul de credit", 2013, "Laus", 2015, "Poemul de dragoste", 2016, "Epopeea şobolanului Louse", 2018 şi "Sacoul demodat", 2021. Despre ce înseamnă poezia pentru Traian Ştef, aflaţi din interviul pe care i l-a solicitat Oana-Georgiana Enăchescu.
Din numeroasele comunicări rostite cu prilejul Simpozionului Internaţional „Urmuz”, desfăşurat recent la Curtea de Argeş, Constantin Cristian Bleotu a ales să o prezinte fragmentar pe cea a profesorului Ion Pop. Ascultătorii vor putea urmări astfel o excelentă panoramă a receptării critice a operei lui Urmuz pe parcursul unui veac, atât cât a trecut de la tragica sa dispariţie.
„... este o carte despre uitare; mi-aș dori ca Mohamed Mbougar Sarr să ne explice cu ce lucrează mai mult literatura, cu memoria sau cu uitarea?” spune Svetlana Cârstean, în dialogul cu Eugen Lucan, despre „Cea mai tainică amintire a oamenilor”, romanul lui Mohamed Mbougar Sarr, distins cu Premiul Goncourt în 2021. Romanul este tradus de O. Nimigean și publicat de Pandora M, în colecția Anansi contemporan. Cartea vorbește despre un scriitor senegalez (ca și autorul) care pleacă în căutarea unui romancier misterios, distins cu un premiu important în Franța anilor ’30 ai secolului trecut, pentru unicul lui roman. Acel roman devine pricina unei acuze de plagiat, nu mai este reeditat, e de negăsit, iar autorul lui- dispărut nu se știe cum și unde - este numit de critica acelor ani ”un Rimbaud negru”.