MIHAI ȘTEȚ, BORJA MOZO MARTIN ȘI TEODOR PALEOLOGU sunt invitații ediției
02 Decembrie 2024, 12:47
Primul invitat al CONFLUENȚELOR, Mihai Șteț, semnează primul lui roman, Cărțile, tipărit de Polirom. Absolvent în 2005 al Facultății de Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a obținut un master în scriere creativă în Anglia și este stabilit acum la Londra. Cărțile e un roman cu miză, imaginând un univers concentraționar, instituit în urma unei pandemii ciudate. Acțiunea se petrece la Cluj, unde personajul principal, un scriitor, se întoarce venind din Londra, locul unde deja observase primele efecte ale maladiei care se manifestă printr-o irepresibilă nevoie de cuvânt scris, de cărți, cărți de ficțiune. Despre romanul lui discutăm, la Scriitori la microfon, într-un interviu cu MIHAI ȘTEȚ.
Proza noastră contemporană devine tot mai atractivă pentru editurile din spațiul lingvistic hispanic. Deci și pentru traducători precum BORJA MOZO MARTIN, un bun cunoscător al literaturii române și un excelent vorbitor de limbă română. Vă veți convinge din dialogul găzduit de rubrica Meridiane literare.
Care sunt cele șase mari domenii din care am avea multe de învățat de la gânditorii antici? Ce modele de conducători putem descoperi în marile mituri și epopei ale Antichității greco-romane? Dar în cărțile Vechiului Testament? S-ar putea spune că puterea transformă omul sau, dimpotrivă, că ea revelează ceva adânc înscris în ființa umană? Care sunt cele două tipuri de retorică ilustrate în Dialogurile lui Platon? Sunt întrebări la care a răspuns TEODOR PALEOLOGU, doctor în filozofie politică, în prelegerea „Lecții antice de leadership pentru o lume care a luat-o razna”, susținută în 16 octombrie 2023, în Spațiul expozițional permanent al Memorialului Victimelor Comunismului la București. Vă propunem, la Dialogul ideilor, o pasionantă incursiune în bogăția de semnificații a textelor antice, revelând o impresionantă galerie de portrete ale unor lideri extraordinari, aflați într-un continuu proces de autodepășire, care încarnează arhetipuri universale definite prin virtute, moderație și curajul adevărului.
Eugen Lucan, Constantin-Cristian Bleotu și Oana-Georgiana Enăchescu – realizatorii ediției – vă doresc audiție plăcută.
Confluențe, luni, 2 decembrie 2024, ora 20:00, numai la Radio România Cultural!