Cafeneaua de știință - 4 martie 2024 - Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană
04 Martie 2024, 15:19
Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană este cartea autorului James Bridle, apărută la Editura Polirom (https://www.libris.ro/feluri-
Înregistrarea acestei discuții o puteți urmări în această seară la Cafeneaua de știință, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro de la ora 19.00, dar și pe https://www.facebook.com/
Realizatoare și moderatoare Corina Negrea.
Alexandra Zorila
Este doctorand la Facultatea de Filosofie, UB si membru CCEA.
Teza mea este pe identitate narativă și felul în care ne construim sinele în relație cu ceilalți. De asemenea am mai avut evenimente în care am vorbit despre identitate și tehnologie, utopii/distopii în pop culture (si cum s-au modificat in sec XXI) si nostalgia anilor 80/90 in curente precum vaporwave.
Alina Pietrareanu
Este regizoare, dramaturgă și scriitoare si sunt mai degrabă interesată de zonele de intersecție dintre arte, dar si de firele care leagă arta de întreaga societate, după cum singură mărturisește.
Prima mea lectură relevantă pe subiectul discuției noastre a fost Gândirea Ecologică a lui Timothy Morton, carte care m-a ajutat si sa imi inteleg mai bine căutările artistice. Odata cu înțelegerea gandirii ecologice, am inceput si sa imi definesc mai clar directiile, astfel a luat nastere festivalul international de arte performative ECOSISTEM, pe care il organizez, alaturi de alti cativa artisti emergenti, de trei ani.
Ideea de la care a pornit festivalul este de a cerceta artistic moduri in care poate exista o comunitate care sa se bazeze pe cooperare si nu pe competitie si de a ajuta vocile mai putin privilegiate sa fie parte egala din ecosistem, ca el sa poata funcționa in mod sănătos. De asemenea, tipurile de arta invitate in festival sunt mai degraba formate hibrid, de performance, decat forme clasice, si au un discurs critic despre problematice contemporane.
În rest, anul trecut a fost pentru mine anul distopiilor ecologice. Am lucrat la inceput de an un performance one woman show cu un titlu self-explanatory "Terra Movement - exerciții pentru o încălzire globală", apoi am fost în echipa de scenariști și regizoare unui serial audio "Orbis" cu acțiunea într-un viitor cu ploi acide din București, unde, din cauza crizei climatice extreme, a apărut o neurotoxină nouă care face ravagii. Apoi am scris si regizat un spectacol de teatru care leagă societatea de consum, corporațiile și criza climatică. Acest spectacol a fost si prima mea întâlnire artistica cu tehnologia si am scris scenariul bazandu-ma pe niste teorie de game design. Acum am în pregătire un alt spectacol care se încheie efectiv cu apocalipsa climatică, deci pot spune că, de când am descoperit lupa tehnologiei, mi-am dat seama că toate se leagă, iar eu mă leg de asta în tot ce fac.