Norman Manea: “Exil a fost și exil este. Nu m-am dezbărat de exil, n-am devenit peste noapte american, nici milionar, nici politician, am rămas un exilat”
05 Ianuarie 2022, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe scriitorul Norman Manea. Exil a fost și exil este în continuare pentru Norman Manea, stabilit de peste trei decenii la New York. Nu s-a putut dezbăra de exil, nu a reușit să devină nici milionar, nici politician, nici măcar yankeu, însă a ajuns unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați scriitori români în străinătate. Experiența Holocaustului, trăită în copilărie, în timpul celui de-al doilea război mondial, viața din interiorul unui sistem totalitar și exilul sunt cele trei teme majore ale operei sale, teme care sunt reluate în aproape toate cărțile pe care le-a scris, atăt în cele de ficțiune, cât și în cele de non ficțiune.
“Deportarea a venit pentru mine, un copil de 5 ani, brusc, ca o lovitură de măciucă. Eram un copil foarte alintat și iubit de familie, într-un mic orășel moldovean, în Bucovina, la Ițcani, Suceava, și a venit năprasnic, ca un cutremur.”
După ce s-a întors din lagăr în 1945, viața sa a căpătat un nou sens, iar copilăria la Rădăuți a devenit un "paradis" regăsit. În aceeași perioadă, a descoperit și pasiunea pentru cărți, un moment decisiv în formarea sa ca scriitor.
“În 1945, după ce ne-am întors, doi ani până în 1947 am fost în Rădăuți. O perioadă, aș zice, de maximă fericire pentru mine. Am redescoperit mâncarea și școala și jocul. A fost un fel de paradis.”
Pentru a afla mai multe detalii despre experiențele traumatice ale Holocaustului, regimului totalitar și exilului, copilăria sa începută într-o familie evreiască din Suceava, deportarea marcată de violență și suferință, pasiunea pentru cărți și debutul literar, vă invităm să ascultați interviul acordat de Norman Manea Ancăi Mateescu.