Miruna Runcan: “Viața mea a fost legată de teatru de la 25 de ani. Și dacă stau bine să dau filmul înapoi, e legată de teatru de când mă știu”
02 August 2018, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ne-o aduce în prim plan pe Miruna Runcan. Scriitoare și critic de teatru, profesoară titulară la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Miruna Runcan este una dintre vocile cele mai lucide și pasionate ale cercetării fenomenului teatral românesc. A publicat poezie și proză, este autoarea primului manual de etică și legislație jurnalistică din România, a fondat în 2004, alături de C.C. Buricea-Mlinarcic, grupul de cercetare Laboratorul Dramaturgia Cotidianului.
“Didactica pe care am învățat-o, am învățat-o în primul rând uitându-mă la ce nu-mi place la profesorii care nu-mi plăceau, spunându-mi tot timpul, eu n-am să fac niciodată așa și furând de la cei care mi-au plăcut.”
A devenit un "spectator profesionist" la vârsta de opt ani. Spectacolele vizionate atunci i-au deschis mintea și i-au influențat profund viziunea asupra artei.
“Aveam opt ani și în același an am văzut “Cum vă place”, al lui Ciulei și “La strada”. Cu mama. Țin minte că am ieșit hohotind de plâns, mama mă ținea. Și am hohotit până acasă. Și pe urmă mi s-a deschis capul. Din clipa aia mi s-a deschis capul. Sigur, habar n-aveam cum e cu structurile pe vremea aia, dar brusc am înțeles că e altceva decât distracție. Și mi-a marcat toată viața.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și copilăria sa, despre experiențele sale formative în teatru, despre dificultățile publicării cărților sale în perioada comunistă, despre momentul în care a devenit un "spectator profesionist", vă invităm să ascultați interviul realizat de Elena Vlădăreanu cu Miruna Runcan.
Interviu realizat în anul 2018