Ileana Mălăncioiu: "Cea mai mare bucurie a fost că nu am scris niciodată cum ar fi vrut alţii, ci cum am crezut eu"
21 August 2017, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ne-o aduce în prim plan pe scriitoarea Ileana Mălăncioiu. Născută pe 23 ianuarie 1940 în comuna Godeni, județul Argeș, și-a construit o carieră marcată de onestitate artistică și rezistență la compromisurile dictate de regimurile politice. Poezia sa abordează teme adânc ancorate în experiențele personale, dar și în realitățile sociale și politice ale vremii, îmbinând meditația filosofică cu observații critice asupra condiției umane. Deși a întâmpinat dificultăți din cauza cenzurii în perioada comunistă, a continuat să scrie cu integritate, refuzând să se conformeze presiunilor politice.
"Un poet mare nu poate să treacă nepăsător pe lîngă ce se petrece în ţara lui."
A decis să plece de la anumite publicații când acestea au început să se subordoneze politic, iar în anii de după 1989 a găsit un ziar în care a putut scrie liber, fără intervenții editoriale.
“În vechiul regim nici n-am prea publicat texte, am publicat poezie, dar și acolo era cenzură.”
Pentru a afla mai multe detalii despre reflecțiile ei asupra condiției umane, a libertății și a literaturii, despre importanța rezistenței morale într-o lume adesea dominată de superficialitate și conformism, despre prietenia sa cu alți scriitori importanți precum Nichita Stănescu, vă invităm să ascultați interviul realizat de Georgeta Drăghici cu Ileana Mălăncioiu.