Gigi Căciuleanu: “Misterul corpului, asta înseamnă dans. Să descoperi acest mister cât poţi tu”
11 Mai 2017, 06:10
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe artistul Gigi Căciuleanu. Este un renumit dansator, coregraf și pedagog, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare în arta dansului. De-a lungul carierei sale, a combinat elemente de poezie, mișcare și improvizație pentru a crea un stil unic, concentrat pe descoperirea și exprimarea „scânteii de genialitate” din fiecare individ. A fost inspirat încă din copilărie de ideea de libertate și de capacitatea dansului de a penetra adânc în esența umană, explorând misterele corpului și ale mișcării. A influențat numeroși artiști prin pasiunea sa pentru dans, văzut nu doar ca o formă de artă, ci ca un mod profund de a înțelege și comunica aspecte universale ale existenței.
“Lumea îşi închipuie că dansul este ceva foarte formal, foarte exterior. Ori, nu este aşa. Dansul este, în primul rând o formă de a penetra în tine însuţi, de a descoperi tot felul de lucruri pe care niciun fel de psihanalist, niciun fel de radiografie, niciun fel de scanner sau instrument medical nu le poate arăta.”
În ceea ce privește începuturile sale în dans, prima sa experiență a fost într-o sală de dans la vârsta de patru ani. Își amintește cum profesoara sa a intuit că rigiditatea instrucțiunilor clasice l-ar fi traumatizat și l-a încurajat să se joace liber, creând o analogie între sala de dans și un maidan. Această abordare l-a eliberat și a fost reluată mai târziu de Miriam Răducanu, care l-a învățat să improvizeze și să exploreze libertatea în dans.
“Am descoperit dansul întâi ca o formă de libertate. Când spun asta, nu-i deloc pompos. Aveam 4-5 ani. Profesoara pe care am avut-o pentru acei primi pași de dans, văzând că nu eram deloc nici pregătit, nici măcar plămădit pentru așa ceva, mi-a zis, bine, acum tu ai să te joci pe un maidan. Și atunci m-am simțit foarte bine. Mi s-a părut foarte interesant că a doua etapă a libertății, în momentul când m-am întâlnit cu Miriam Răducanu, a fost de aceeași natură. Când spun de aceeași natură, nu numai că m-a eliberat, dar mi-a dat aceeași temă.”
Pentru a afla mai multe detalii despre începuturile sale în dans, despre dans ca o explorare a limbajului corpului, un limbaj universal care transcende granițele culturale și geografice, despre presiunea inerentă muncii sale sau despre perioada copilăriei petrecute într-un București de altădată și influența mamei sale care ar fi dorit să devină balerină, vă invităm să ascultați interviul realizat de Radu Croitoru cu Gigi Căciuleanu.
Interviu realizat în anul 2016.