Eugen Doga: “Eu nu prea știam de greu, din cauză că nu știam ce e bine. Și credeam că așa este normal, că foametea era o stare normală”
22 Iulie 2017, 06:00
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe compozitorul Eugen Doga. Născut în 1937, într-un sat din regiunea Transnistria, a trăit o copilărie marcată de greutăți, dar și de frumusețea rurală care i-a influențat sensibilitatea artistică. De-a lungul carierei sale, a compus în aproape toate genurile muzicale, de la balete și simfonii la muzică de film, și este recunoscut pentru talentul său unic de a îmbina elemente tradiționale cu inovația muzicală. Una dintre cele mai celebre lucrări ale sale este valsul "Gramofon", considerat un simbol al rafinamentului muzical. Este apreciat nu doar pentru creațiile sale, ci și pentru autenticitatea și profunzimea expresiei sale artistice.
“Eu o zi dacă nu scriu ceva, mă simt foarte prost. Niciodată nu am dorit și nici nu am încercat măcar să imit pe cineva. Cu toate că profesorul meu m-a ținut doi ani pentru a face fel de fel de exerciții în stilul Chopin, în stilul Grieg, în stilul Beethoven. Și foarte bine a făcut! Am înțeles că așa nu se poate scrie și astfel mi-am căutat propriul limbaj.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre succesul său ca muzician, despre numeroasele provocări cu care s-a confruntat și care i-au limitat oportunitățile de a-și dezvolta complet potențialul artistic, vă invităm să ascultați interviul realizat de Sorina Goia cu Eugen Doga.