Cristi Puiu: “Eu nu fac filme pentru un grup, pentru o nișă. Nu mă interesează. Eu fac pentru mine!”
04 Iulie 2018, 06:39
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe regizorul și scenaristul Cristi Puiu, una dintre cele mai influente figuri ale Noului Val al cinematografiei românești. Născut pe 3 aprilie 1967 la București a debutat cu lungmetrajul "Marfa și banii" (2001), un film apreciat pentru realismul său și stilul inovator. Cel mai cunoscut film al său este "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), care a câștigat Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes și i-a consolidat poziția pe scena internațională. Stilul său cinematografic se distinge prin realismul profund, atenția la detalii și explorarea unor teme sociale și existențiale.
“Nu faci filme pentru public. Ce înseamnă de fapt chestia asta? Înseamnă că speculezi anumite lucruri, vii în întâmpinarea lor, creezi cumva un soi de nevoie și apoi o satisfaci aruncând pe piață un produs, film sau orice altceva. Cum să spun, deja a intrat în conștiința noastră, a consumatorilor, relația asta dintre cerere și ofertă.”
Pentru a afla mai multe detalii despre procesul creativ și cum abordează incertitudinile în munca sa, recunoscând deseori că nu are toate răspunsurile, despre complexitatea gândirii sale în contextul cinematografiei contemporane, vă invităm să ascultați interviul realizat de Michaela Platon cu Cristi Puiu.
Interviu realizat în anul 2018.