Artistul George Țipoia –”Eu n-am fost primit la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, tot din motive politice. În felul acesta s-a lovit indirect, tot în tatăl meu”
Ascultă vocile de azi, 3 ianuarie 2025
03 Ianuarie 2025, 08:00
Artistul George Țipoia este invitatul Roxanei Păsculescu la ”Ascultă vocile de azi”, ediția din 3 ianuarie 2025. Artistul (n. 6.05.1945) este fiul pictorului Alexandru Țipoia (1914 - 1993), coleg de generație cu Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Ion Țuculescu.
George Țipoia a părăsit România în anul 1982, stabilindu-se la Geneva, în Elveția și revenind în țară, prima dată, în martie 1990. Convorbirea urmărește câteva paliere de mare însemnătate, dintre care amintim aici, episoade din viața și fragmente din opera lui Alexandru Țipoia înainte de 1989, apoi efortul lui George Țipoia de a scoate la lumină creația necunoscută a tatălui și nu în ultimul rând, dorința familiei de a dona statului, Casa Memorială Pictor Alexandru Țipoia.
Nedreptățit în vremea regimului comunist, obligat pentru a trăi, să facă pictură bisericească, Alexandru Țipoia a rămas multora, un artist necunoscut. Opera sa de sertar, neexpusă, neprezentată la marile saloane ale vremii a început să devină vizibilă în acești din urmă, treizeci și cinci de ani. Este adevărat că un loc semnificativ îl joacă în creația lui Alexandru Țipoia, inclusiv arta monumentală și cea decorativă, cărora le-a acordat timp și interes.
Pictor de front în al doilea război mondial, apoi realizator de fresce și nu în ultimul rând, pictor conceptualist, avant la lettre, Alexandru Țipoia este un pilon al artei românești din a doua jumătate a veacului al XX-lea.
Dialogul cu artistul George Țipoia urmărește prin portretizarea celor doi artiști, tatăl și fiul, inclusiv portretizarea unor epoci, care apar distincte, clar subliniate, perioada războiului, apoi, perioada comunismului și cea a ultimilor treizeci și cinci de ani.
Ascultați un interviu realizat de Roxana Păsculescu