DOCUMENTAR: Aventurile secrete ale lui Ernest Hemingway
27 Mai 2021, 13:54
Câștigător al premiului Pulitzer și al premiului Nobel pentru Literatură, Ernest Hemingway este considerat unul dintre cei mai importanți și influenți prozatori ai secolului XX. Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea sa.
Viața scriitorului american a fost una tumultoasă, plină de evenimente care i-au marcat existența și i-au influențat scriitura. Hemingway a participat la ambele conflagrații mondiale și la Războiul Civil din Spania. A supraviețuit malariei, pneumoniei, cancerului de piele, diabetului și accidentelor de avion. A călătorit mult și a cunoscut numeroși oameni, care i-au influențat destinul.
În ultimii ani din viață, Hemingway devenise paranoic și considera că Biroul Federal de Investigații îl supraveghează, pentru că ar fi fost spion pentru ruși. Deși scriitorul american nu a vorbit cu nimeni despre întâlnirile sale cu agenții ruși, în cele din urmă a ieșit la iveală faptul că a colaborat cu NKVD, organul de represiune al Uniunii Sovietice.
Nicholas Reynolds, istoric al serviciilor secrete și fost ofițer CIA, a căutat să afle povestea completă despre Hemingway și spionaj în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cartea „Scriitor, marinar, soldat, spion. Aventurile secrete ale lui Ernest Hemingway 1935-1961“ a fost publicată în America în 2017, iar recent a fost tradusă în limba română la editura Humanitas. În acest volum, cititorii descoperă o altă față a scriitorului american: cea de spion.
Ce înseamnă această descoperire pentru moștenirea literară a lui Hemingway? Cum i-a schimbat viața faptul că s-a alăturat acoliților lui Stalin? Activitatea de spion a avut vreun rol în sinuciderea sa din 1961?
Reporter: Dorina Călin