Wim Vandekeybus și compania Ultima Vez, la explore festival #12
1 September 2017
FESTIVALUL BUCUREȘTII LUI CARAGIALE
1 September 2017

DOCUMENTAR: Cântăreața Gloria Estefan împlinește 60 de ani

Cântăreața și compozitoarea Gloria Estefan s-a născut la 1 septembrie 1957. A petrecut mare parte din copilărie în Miami. A absolvit un liceu catolic de fete la Academia Our Lady of Lourdes în 1975, apoi s-a înscris la Universitatea din Miami.

În perioada studenției a lucrat ca translator de limba spaniolă și limba engleză la Departamentul Vamal din Aeroportul Internațional din Miami. A absolvit universitatea în 1978 cu o diplomă în comunicații și un curs de psihologie în limba franceză. După absolvire a lucrat ca avocat al universități.

Prima oară când a cântat în public a fost la o nuntă mare din Cuba unde l-a întâlnit pe viitorul său soț, Emilio Estefan Jr., care a invitat-o să se alăture formației The Miami Latin Boys. După ce Gloria a intrat în formație, și-a schimbat numele din The Miami Latin Boys în Miami Sound Machine. Gloria și Emilio s-au căsătorit în 1978.

În 1984, formația a lansat primul disc numit ”Eyes Of Innocence”, care conținea single-ul ”Dr. Beat” și balada ”I Need Your Love”. În 1985 a fost lansat albumul ”Primitive Love”, care conținea single-urile ”Conga”, ”Words Get In The Way”, ”Bad Boy”. Single-ul ”Words Get In The Way” s-a clasat pe locul întâi în topul Hot Adult Contemporary Tracks, iar piesa ”Hot Summer Nights” a fost introdusă pe coloana sonoră a filmului ”Top Gun”.

Următorul album al Gloriei Estefan, ”Let It Loose”, a fost lansat în 1987 și a primit discul de platină pentru șase milioane de exemplare vândute în Statele Unite. Acesta conținea single-uri precum: ”Anything For You”, ”1,2,3”, ”Betcha Say That”, ”Rhythm Is Gonna Get You”, ”Can’t Stay Away From You”, conform site-ului www.gloriaestefan.com.

Din 1988 formația și-a schimbat numele în Gloria Estefan and The Miami Sound Machine. Începând cu următorul an, trupa s-a destrămat, iar Gloria și-a continuat cariera solo.

Albumul ”Anything For You” lansat în 1989 a fost vândut în șapte milioane de exemplare, devenind cel mai bine vândut album din Regatul Unit. În afară de succesul din Regatul Unit, albumul s-a bucurat de un succes și în Olanda, fiind pe prima poziție timp de 22 de săptămâni. La finalul anului 1989, Gloria a lansat albumul ”Cuts Both Ways” care include single-urile ”Don’t Wanna Lose You”, ”Oye mi Canto”, ”Here We Are”, ”Cuts Both Ways”, ”Get on Your Feet”. Piesa ”Cuts Both Ways” a avut vânzări cu cote peste 10 milioane de exemplare și în țări ca Australia, Olanda, Belgia, Japonia.

A reapărut în clasamente o dată cu lansarea albumului ”Into the Light” din 1991. Single-ul ”Coming Out of the Dark” aflat pe acest album, a fost interpretat pentru prima dată într-un loc public la American Music Awards din ianuarie 1991. Single-ul ”Out of the Dark” s-a clasat pe locul 1 în Statele Unite după numai câteva luni de la lansare. Turneul de promovare al albumului ”Into the Light World” a promovat albumul în peste 100 de orașe din cinci țări. Alte single-uri din album sunt ”Seal Our Fate” și ”Live for Loving You”. Albumul ”Into the Light” a fost clasat pe locul 5 în clasamentul Billboard și a primit un disc de platină în Regatul Unit și două în Statele Unite.

În 1992 a fost lansat albumul ”Gloria Estefan Greatest Hits”, care includea hit-uri precum ”Always Tomorrow”, ”I See Your Smile”, ”Go Away”. În același an, a colaborat cu Jon Secada, cântând împreună cu acesta ”Just Another Day”.

Anul următor, Gloria a lansat primul album de succes internațional numit ”Mi Terra”, cântat în limba spaniolă, care a fost vândut în peste opt milioane de exemplare. În Spania a devenit cel mai bine vândut album internațional. Single-urile ”Mi Terra” și ”Con Los Anos Que Me Quedan” au intrat pe primele locuri în clasamentul Hot Latin Tracks din Statele Unite. Tot în 1993, Gloria Estefan a lansat primul ei album de Crăciun numit ”Christmas Through You’re Eyes”. A urmat colaborarea cu Frank Sinatra la un album de-al acestuia special numit ”Duets”, la piesa ”Come Rain or Come Shine”.

Albumul ”Hold Me, Thrill Me, Kiss Me” a fost lansat în 1994, urmat în 1995 de albumul ”Abriendo Puertas”, care i-a adus al doilea Premiu Grammy pentru Cel mai bun album tropical latin. Albumul care a primit discul de platină, intitulat ”Destiny”, cuprindea piesa ”Reach” care a fost coloana sonoră a Jocurilor Olimpice de vară din Atlanta 1996. Estefan a interpretat piesa în ceremonia de închidere a JO.

La 18 iulie 1996, Estefan a plecat în turneul Evolution World Tour, care a durat cinci ani și a parcurs țări din America de Nord, America latină, Europa, Australia, Africa și Asia.

În 1998 a apărut albumul ”Gloria!”, cu influențe de muzică disco. Albumul s-a clasat pe poziția 23 în The Billboard 200. Single-ul ”Oye!” s-a aflat pe prima poziție în clasamente precum Hot Dance Music/Club Play și Hot Latin Tracks. Alte single-uri de succes au fost ”Don’t Let This Moment End”, clasat în Billboard Hot 100 pe poziția 6 și ”Heaven’s What I Feel” clasat în Billboard Hot 100 pe poziția 27.

Debutul în cinematografie a fost în 1999, când Gloria Estefan a apărut în filmul ”Music of the Heart” cântând cu formația NSYNC piesa ”Music Of My Heart”, această piesă fiind mai târziu nominalizată la Academy Award.

Următorul album a fost ”Alma Caribena”, lansat în 2000 și a câștigat premiul Cel mai bun videoclip datorită single-ului ”No Me Dejes de Querer”. Albumul s-a clasat pe prima poziție în clasamentele din Spania, Statele Unite și câteva țări din America de Sud. De asemenea, a câștigat un Premiu Grammy și unul la American Music Awards. Albumul conținea single-urile ”Como Me Duele Perderte” și ”Tres Gotas De Agua Bendita” cu Celia Cruz, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Anul următor, Gloria a lansat a doua colecție de single-uri numită ”Greatest Hits Vol. II” care conținea single-uri din 1993 până în 2000, trei piese noi și o nouă versiune a single-ului ”Conga” aflat pe acest album, sub numele ”Y-Tu-Conga”.

Artista a primit o stea pentru activitatea muzicală pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Cel mai nou album al Gloriei Estefan este “The Standards”, care conține piese cântate în limbile engleză, spaniolă, portugheză și franceză, la care colaborează cu artiști ca Laura Pausini, Joshua Bell, Dave Koz, potrivit paginii de facebook a artistei, www.facebook.com/pg/gloriaestefan.

Din discografia artistei mai amintim albumele ”Unwrapped” (2003), ”90 Millas” (2007), ”Miss Little Havana” (2011), ”The Standards” (2013).

Între filmele în care a apărut Gloria Estefan se numără: ”Music of the Heart” (1999), ”Little Angelita” (2000), ”Famous: The Making of Unwrapped” (2003), ”90 Millas Documentary”, ”Your Mommy Kills Animals” (2007), ”Marley & Me” (2008), ”G-Force” (2009), ”Recording: The History Of Recorded Music” (2010).

De asemenea, Gloria Estefan a colaborat în multe emisiuni de televiziune — ”Club Med”, ”Postcard From… with Clive James”, ”The Hypnotic World of Paul McKenna”, ”Blue’s Clues”, ”For Love or Country: The Arturo Sandoval Story”, ”The Chris Isaak Show”, ”Kathy Griffin: My Life on the D-List”, ”The Marriage Ref”, ”The X Factor”, ”The Next: Fame Is at Your Doorstep”.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *