Dimensiunea științifică a artei: Renée Renard - ep.5 - Efemer
08 Aprilie 2022, 07:38
Efemer este prima lucrare în care a lucrat cu textile, un proiect expus în cadrul expoziției Oasis - Green Identity a grupului Avantpost, la Stațiunea tinerilor naturaliști, în 2021.
” Proiectul problematizează relația între mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Departe de a fi rezolvate, aceste probleme acute ale locuirii urbane au un impact considerabil asupra stării de bine sociale și asupra stării emoționale a fiecărui individ în parte.” curator Maria Orosan Telea.
Invitata mea din această săptămână este Renée Renard, o artistă care se folosește de arhivă, documente și istorie în lucrările sale. Se exprimă prin: instalație, obiect, video la microscop, video subacvatic, fotografie, procesare digitală.
Vorbim astăzi despre lucrarea ”Efemer”.
http://reneerenard-art.blogspot.com
”Acest blog prezintă activitatea mea artistică începând cu 2008, anul primei mele expoziții personale.
Jurnaliştii, chiar prietenii şi familia s-au întrebat adeseori de ce am avut atâtea meandre în cursul vieții mele. După ce am absolvit liceul de artă din Timișoara, am studiat medicina veterinară și am devenit medic veterinar. O meserie de vis! Iubesc mult animalele și aș face orice pentru a le ajuta. Eram chiar aproape să mă înscriu într-o echipă umanitară internațională ca suport medical pentru câinii de salvare. Dar din motive de sănătate, a trebuit să renunț și să o iau de la capăt – o nouă viață, noi planuri, noi speranțe, noi bariere. De mulți ani deja lucrez în domeniul managementului. Este o viață bună și împlinită, până la urmă. Dar, la un moment dat, te trezești cu întrebări și îndoieli dacă oare „asta este TOTUL?” Ce altceva aș fi putut să fac, în afară de a mă întoarce în sfârșit „acasă” și a studia artele?! A fost cea mai bună decizie luată vreodată.” Renée Renard
Foto: Renée Renard din lucrerea ”Efemer”
Realizator Mihaela Ghiță