Dimensiunea științifică a artei: Ciprian Făcăeru - Muzeul abandonului Ep. 3
10 Noiembrie 2021, 06:00
În 1989 România avea oficial aproximativ 100.000 de copii în instituțiile statului, consemnați în registrele oficiale. În realitate erau mult mai mulți.
Clădirea căminului de la Sighet, a cărei imagine făcea înconjurului lumii acum 30 de ani, abandonată la rândul ei în urmă cu 20 de ani, a fost conservată digital în cadrul proiectului prin scanare 3D, imortalizată cu toată forța tulburătoare a istoriei ei și va deveni, prin digitizare, căminul simbolic al Muzeului Abandonului.
Sunt Mihaela Ghiță. Vorbim astăzi la rubrica Dimensiunea stiintifica a artei despre un proiect lansat de Asociația Q-Arts -Muzeul Abandonului, un Muzeu digital și participativ.
Specialiștii echipei – muzeografi, arhiviști, creatori de scenografii virtuale și sonore, comunicatori și videographeri, lucrează la construirea primei expoziții a muzeului, care va fi dedicată integral istoriei tulburătoare a căminului spital de la Sighet, reunind obiectele și mărturii selectate în urma procesului curatorial, care sunt în curs de scanare 3D și care vor fi expuse în primul etaj al Muzeului Abandonului.
Proiectul Muzeul Abandonului.este un forum digital și participativ , inițiat de Asociația Q-Arts.
punctul central al acestui proiect digital fiind Căminul spital pentru minori deficienți irecuperabili din Sighetu Marmației. Această clădire a rămas un simbol permanent al instituționalizării copiilor abandonati, în perioada comunista.
Interviu cu Ciprian Facaeru - arhitect si scenograf de spatii virtuale in acest proiect, co-fondator al Augmented Space Agency și asistent de cercetare în cadrul CINETIC UNATC.
Realizator Mihaela Ghiță