Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu - ep. 1 Digitalizarea aduce cu sine o dimensiune participativă a patrimoniului
30 Mai 2022, 08:11
Nu atingeți exponatele! Este primul mesaj cu care ești întâmpinat într-un muzeu. Dincolo de toate poveștile fabuloase pe care le conține un muzeu, primul lucru pe care îl afli este: nu atinge nimic din ce vezi! Stai departe, fii pasiv, doar ascultă. Mă rog, acesta este mesajul subliminal pe care îl primești.
Sunt Mihaela Ghiță. Ediția de astăzi a rubricii dimensiunea stiintifica a artei este înregistrată la Timișoara, într-un muzeu care dorește să se apropie de public, să îl integreze și să îl facă să își dorească să revină, să se joace cu exponatele, pentru că tehnologia modernă îți permite acest lucru.
Muzeul Național de Artă din Timișoara a fost selectat, printre alte 40 de muzee europene, pentru programul ”Doors – Digital Incubator for Museums” organizat de Ars Electronica, din Austria. Un incubator pentru muzee digitale.
Muzeografii din Timisoara au demarat un întreg proces de modernizare care include acțiuni precum Re-Connect Deco, Sigma Multisensory, Baroque Reloaded, proiecte cu un rol major în remodelarea colecțiilor prin digitalizare, dezvoltarea audienței prin strategii participative și integrarea patrimoniului în rețeaua muzeelor naționale și internaționale.
Invitata mea de astăzi este Aura Bălănescu muzeograf și coordonatoarea proiectului MNART Acces.
Interviu cu Aura Bălănescu, muzeograf la Muzeul Național de Artă din Timișoara
Realizator Mihaela Ghiță