124.308 absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost repartizaţi în învăţământul liceal de stat, în prima etapă (anul școlar 2019-2020)
12 July 2019
Suedia, inovaţia şi educaţia
30 July 2019

Cursanți de pe patru continente la Cursurile de vară de limba română, de cultură și civilizație românească de la Universitatea din București

În perioada 22 iulie – 4 august 2019, Universitatea din București organizează a 59-a ediție a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească. Această școală de vară reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume. 

La ediția din acest an participă 30 de cursanți din 14 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Coreea, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Croația și Italia. 

Tinerii participă la cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicațională, la ateliere de lucru și la conferințe pe teme de cultură și civilizație românească, la evenimente culturale, precum și la vizitarea unor muzee. Toate acestea vor putea contribui la îmbogățirea cunoștințelor de limba română ale participanților și la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizație românească. 

La sfârșitul programului, cursanții vor primi un certificat de participare. 

La cerere, aceștia pot da un examen de atestare a competențelor lingvistice, după modelul Pașaportului lingvistic european. Certificatul de atestare a competențelor lingvistice va fi eliberat de Universitatea din București. Costurile examenului sunt incluse în taxa de participare la cursuri. 

Programul cursanților mai cuprinde conferințe pe teme de cultură și civilizație românească ținute în limba română de profesori universitari, oameni de cultură, artiști și sunt destinate cursanților avansați, dar si ateliere: 

– Listening intensiv (nivelul avansat): o activitate extrem de utilă pentru cursanții avansați și interpreții de conferință, ce urmărește perfecționarea abilității de înțelegere a unor texte orale autentice. 

– Rădăcini românești în teatru și dansuri (tradiționale) (nivelul intermediar-avansat): un atelier cu adevărat creativ care vă ajută să vă exprimați prin gest și mimică și să vă apropiați de limba română prin joc și exerciții de improvizație. 

– Obiceiuri și tradiții folclorice românești (nivelul intermediar): un atelier destinat celor interesați să cunoască cultura tradițională românească, aspecte folclorice și etnografice inedite. 

– Atelier multimedia (începători): Atelierul este destinat începătorilor (nivel A1) ca o completare a cursului practic. Începătorii vor asculta înregistrări didactice, dar și fragmente din emisiuni radio sau televizate. Pe baza acestora, cursanții vor observa structuri lingvistice noi pe care le vor analiza și le vor asimila. 

Organizatorii celei de-a 59-a editie a Cursurilor de vară de limba română, de cultură și civilizație românească le-au pregatit cursantilor si cateva surprize: Proiecții de filme românești cu titrare în limba engleză, care aparțin ultimei generații de regizori români, premiați la marile festivaluri internaționale (Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Florin Șerban ș.a.), vizite la muzee, plimbări și activități recreative în parc (Grădina Botanică, parcul Herăstrău), o serată muzicală, turul Bucureștiului și al împrejurimilor, 2 excursii de 1 zi organizate în weekenduri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *