Azi la Radio România Cultural: Teme deschise – IN MEMORIAM NEAGU DJUVARA
29 January 2018
Timpul prezent – democraţia în ţările Grupului de la Visegrád
30 January 2018

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie: Lumea de astăzi!

marţi 30 ianuarie 2018, ora 21.10

Realizator Dan Manolache.

Lumea de astăzi!

O emisiune realizată în colaborare cu RADOR. Invitaţi, doamna Adriana Buzoianu şi domnul Viorel Patrichi, jurnalişti ai agentiei de presă a Societăţii Române de Radiodifuziune.

          Va invităm la o discuţie depre evenimentele care deţi capul de afiş al lunii ianuarie şi ale căror consecinţe vor fi resimţite, înt-o mai mare sau mai mica măsură, în întraga lume. Am folosit pentru documentare şi prezentare buletinele editate de RADOR.

           Iată o succintă selecţie:

          Forumul economic internaţional de la Davos se numără printre subiectele cele mai urmărite de presa străină.

           „Macron şi Merkel la unison în aşteptarea lui Trump”, titrează ziarul elveţian Le Temps, cu precizarea că la Davos „preşedintele francez şi cancelarul german au avertizat în privinţa pericolului pe care îl reprezintă protecţionismul şi izolarea”. „Macron propune un nou contract mondial” în confruntarea cu egoismele internaţionale, remarcă cotidianul francez La Tribune. „Emmanuel Macron vrea să fie definită o strategie pe zece ani” în privinţa căreia speră să poată avansa acum împreună cu Germania.

           Angela Merkel avertizează la rândul său împotriva protecţionismului, care „nu ne va duce nicăieri”, după cum o citează cotidianul italian La Stampa. Un ziar care apreciază că „discursul lui Merkel a fost atât de progresist, încât pare aproape suspect”, susţinând continuarea integrării europene şi în final făcând apel la crearea unei pieţe unice digitale, aceasta constituind în primul rând o problemă de siguranţă pentru europeni astăzi, când „datele sunt materia primă a secolului XXI”. În aşteptarea discursului pe care preşedintele american îl va rosti la forum, Washington Post constată că sloganul lui Donald Trump, „America în primul rând” se vinde greu la Davos. Iar în privinţa discursurilor rostite de Macron şi respectiv de Merkel, cotidianul din capitala americană consideră că cei doi „au lansat atacuri destul de puţin voalate la adresa agendei lui Trump şi au folosit tribuna pentru a saluta eventuala apariţie a unei Europe mai independente şi mai integrate”.

               Preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a surprins însă audienţa declarând că, deşi el pune America pe primul plan, acest lucru nu înseamnă că America poate fi singură, citează The New York Times. Dimpotrivă, dacă SUA se dezvoltă, şi lumea se dezvoltă, a subliniat Trump.

               Presa internaţională urmăreşte cu atenţie rezultatul recentelor alegeri prezidenţiale din Cehia, unde Milos Zeman a obţinut un nou mandat. Populistul rămâne în funcţie, titrează Der Spiegel. Realegerea preşedintelui pro-rus şi anti-imigraţie reprezintă o înfrângere dureroasă pentru candidatul de centru-stânga care promisese să răstoarne valul de euroscepticism din regiune, analizează The Wall Street Journal. Acest rezultat constituie o victorie pentru forţele de extremă dreapta care pot promova o agendă anti-occidentală, rezumă The Guardian.

             O realegere şi la scrutinul prezidenţial din Finlanda. Preşedintele Sauli Niinistö a obţinut o victorie confortabilă cu un scor de peste 60 la sută, anunţă The Independent.

              În Germania, liderii social-democraţi se reunesc pe fondul diviziunilor privind formarea unei coaliţii, informează Europe Online Magazine. Angela Merkel s-a declarat „optimistă şi hotărâtă”, exprimându-şi dorinţa de a ajunge rapid la un acord, după patru luni de amânare, care i-au erodat statura la nivel naţional şi internaţional, scrie La Libre Belgique. În timp ce negocierile pentru o coaliţie între Angela Merkel şi social-democratul Martin Schulz au început pe 26 ianuarie, tinerii socialişti se luptă să recruteze adepţi împotriva marii coaliţii, atenţionează Courrier International.

             La Viena, au loc negocieri de pace privind Siria, sub egida ONU, după cum informează Le Monde, cu menţiunea că la iniţiativa Rusiei vor avea loc la Soci alte negocieri, în 29 şi 30 ianuarie. Deşi autorităţile ca şi experţii sunt pe deplin de acord asupra imposibilităţii unei soluţii militare la conflictul care răvăşeşte Siria din 2011, „o soluţie politică şi negociată la acest război soldat cu cel puţin 350.000 de morţi şi 11 milioane de refugiaţi sau persoane dizlocate, adică mai mult de un sirian din doi, rămâne la fel de incertă”, rezumă cotidianul parizian. În orice caz, la Soci kurzii sirieni nu au fost invitaţi şi oricum o astfel de invitaţie „nu ar fi acceptată cât timp continuă ocuparea barbară a zonei Afrin” de către forţele turce, scrie Le Figaro, citând un consilier al administraţiei autonome kurde siriene.

           Uniunea Europeană se confruntă în ultima vreme cu pronunţate disensiuni interne, între Bruxelles şi unele state membre din Europa Centrală şi de Est.

                „Discrepanţele din Uniunea Europeană pe tema statului de drept se adâncesc”, evidenţiază Financial Times, cu precizarea că „România devine ultima ţară din UE acuzată de regrese la capitolul stat de drept” şi se alătură astfel „Poloniei şi Ungariei în privinţa disputelor cu Comisia”. „Disputele cu România pun în evidenţă îngrijorarea manifestată în UE privind posibilitatea ca unitatea organizaţiei să fie ameninţată de ascensiunea unor guverne naţionale dictatoriale”, atrage atenţia ziarul londonez. La unison cu cotidianul Les Echos din Franţa, care titrează: „Bruxelles-ul se îngrijorează de deriva României” şi reliefează că „această dispută cu Bucureştiul ilustrează dificultăţile întâmpinate de Comisia Europeană şi de statele membre ‘istorice’ ale UE de a împiedica evoluţia legislativă din mai multe ţări situate pe flancul estic al Uniunii”

              Campania electorală din Federaţia Rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *